Celebrity pod lupou: Aloise Švehlíka na DAMU nevzali, nakonec tam vyučoval

Celebrity pod lupou: Aloise Švehlíka na DAMU nevzali, nakonec tam vyučoval
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Alois Švehlík (84) je tak trochu herecký dělník, který si, jako celá řada jiných herců ze starší generace, vybudoval kariéru krůček po krůčku přímo v divadle. Většina lidí si věčně zamyšleného herce vybaví až ve středním věku, kdy se přestěhoval v 35 letech do Prahy a objevili ho filmoví režiséři.

K herectví si však přivoněl už v dětství, když ministroval v pardubickém kostele a objevil zde ochotnický chrámový soubor. Doma však rodiče, kteří byli obchodníci, brali herectví jako milého koníčka, a tak když přišel čas ke studiu, nastoupil na nedalekou strojní průmyslovku v Chrudimi. Po škole odešel na vojnu a po návratu nastoupil k práci v továrně.

Na herectví nezapomněl a když ho nevzali na DAMU, rozhodl se, že na to půjde jinak a hercem se stane. Jako elév nastoupil do malého klatovského divadla a po roce se vydal na další vandr až do Mostu. Městské divadlo pracujících mělo velmi dobrou pověst a Švehlík získal první pracovní smlouvu jako profesionální herec. Na novém místě se potkával s hereckým kolegou Zdeňkem Buchvaldkem a s mladým Václavem Neckářem.

Alois Švehlík se synem
Alois Švehlík se synem | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Tenkrát netušil, že se pro něj jednoho dne otevřou dveře Národního divadla v Praze. Právě s přestěhováním do Prahy přišly nabídky od filmových režisérů a nebylo jich málo. A co víc, měl tak zajímavě zabarvený hlas a dobrou výslovnost, takže se brzy stal hvězdou dabingu.

Jeho hlas je spojený se seriály Profesionálové, Schimanski nebo Dempsey a Makepeasová. Propůjčil svůj hlas i hercům světového kalibru, jakým je Jack Nicholson, Charles Bronson, Antony Hopkins, Robert de Niro nebo Burt Lancaster. Za dabing Jacka Nicholsona ve filmu Lepší už to nebude získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Rok 2004 pro něj byl hodně zajímavý. Konečně se dostal na DAMU, i když do studentských lavic nezasedl, ale začal herectví vyučovat.

Švehlík nežije nijak bouřlivým životem a bulvár o něm píše jen občas. V roce 2006 si vyslechl nepěknou lékařskou diagnózu a popral se s rakovinou štítné žlázy.  Nemoc se mu vrátila v roce 2013 a i tehdy se uzdravil.

Mezi tím se stal populárním účinkováním v seriálu Cesty domů. Jeden čas se o něm psalo v souvislosti s alkoholem. V roce 2011 havaroval nedaleko své chaty. Utrpěl jen lehčí zranění, ale kvůli alkoholu v krvi přišel na čas o řidičský průkaz a od soudu si odnesl podmínečný trest.

Se svým synem Davidem se sešel na divadelních prknech i před kamerou a potkali se spolu i v dabingu (Hon na ponorku, Ronin). I přes pokročilý věk je stále aktivní. Připomenout si ho můžeme v komedii Mimořádná událost nebo v režisérské prvotině Jiřího Mádla Na střeše, kde si zahrál jednu z hlavních rolí. Oba filmy jsou v nabídce Netflixu a HBO Max.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • Autorský text