Čas – fascinující minisérie z vězeňského prostředí s českým dabingem

Čas – fascinující minisérie z vězeňského prostředí s českým dabingem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z produkce BBS pochází mistrovské dílo s hvězdným Seanem Beanem a Stephenem Grahamem, kteří podali výjimečné výkony v rolích vězně a důstojníka v příběhu o nelidskosti trestního systému.

Třídílné drama na HBO Max z tvorby Jimmyho McGoverna vypráví o Markovi Cobdenovi (Sean Bean), který právě nastupuje do věznice k čtyřletému trestu. Minisérie poodhalí jádro muže, kterého čeká největší zkouška jeho života. Vstupuje do světa, který má svá pravidla, nařízení, je plný šikany a nevyhnutelného násilí. A bude to také čas rozhodování a úvah, jak přežít čtyři roky s co nejmenšími následky na těle i na duši.

Drsné vězeňské drama nechává nahlédnout do moderního britského nápravného systému, jak je viděn očima dvou odlišných jedinců. Tím druhým je odpovědný důstojník Eric McNally (Stephen Graham), muž s 22letou zkušeností s vězeňstvím.

McNally je starostlivý a čestný muž a ze všech sil se snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině.

Divák získá hned na začátku pocit, že Cobden do věznice nepatří. Je to učitel, manžel a otec. Při nehodě zabil nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj trest bez váhání přijal.

Je to milý, dobře vychovaný muž, který skončil v cele se skupinou skutečně odporných a agresivních mužů. A zřejmě jako jediný se opravdu cítí mizerně kvůli činu, který může za jeho odsouzení.

Cobden je neuvěřitelně nepřipravený na brutální realitu uvěznění, což je zvláště jasně vidět už během první ze série znepokojivých scén z věznice. Některé momenty doslova nutí diváka odvrátit zrak nebo na chvíli odejít. Každá minuta z filmu je nabitá napětím, a přestože jde o fiktivní příběh, je založen na posbíraných reálných událostech. O atraktivnost příběhu se samozřejmě zasloužila i herecká spolupráce Beana a Grahama.

Čas je nakonec příběhem o vině a odpuštění, trestu a pokání a dopadu, který má vězeňský systém na každého, kdo jím prochází.

V seriálu dále hrají Siobhan Finneran, Sue Johnston, Hannah Walters, David Calder, Nadine Marshall, Michael Socha, Aneurin Barnard, Jack McMullen a James Nelson-Joyce.

Zdroj článku: