Obleva: Překvapivě dobrý a chytrý kriminální seriál o vraždě ve vyšších kruzích

Obleva: Překvapivě dobrý a chytrý kriminální seriál o vraždě ve vyšších kruzích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Odwilż se odehrává v přístavním městě Štětín, které se nachází blízko německých hranic, ale příběh by se mohl odehrávat kdekoli. Napínavý děj dokresluje ponurá a depresivní atmosféra, temné a vlhké počasí s tajícím sněhem a ospalé slunce, které ještě nemá sílu probudit k životu přírodu.

Předjarní sezóna je dokonalou metaforou protagonistky Katarzyny Zawieji (Katarzyna Wajda), třicetileté vrchní inspektorky, která si po tragické smrti manžela musí dát svůj život znovu dohromady. Celou věc zhoršuje ještě fakt, že odchod manžela byl označený jako sebevražda. Katarzyna má tak o čem přemýšlet, k tomu zůstala sama na péči o malé dítě. Vše ostatní jde stranou, když musí vyřešit případ. 

Katarzyna není v nejlepší pohodě, ale do případu se pustí s plným nasazením, aby zaměstnala svou mysl věcmi, které se jí nedotýkají osobně a může je řešit bez emocionálního stresu.

Jde o vraždu ženy, a protože jde o dceru vlivného prokurátora, celé město je vzhůru nohama. Vše je ale mnohem komplikovanější, protože se ztratilo novorozené dítě. Stop není mnoho a mizí v prázdnu. Zawieja a její partner Trepa (Bartłomiej Kotschedoff) se pustí do závodu s časem. Dítě může být ještě živé, ale je třeba ho najít co nejdříve.

Příběh působí poutavě, protože detaily vyšetřování a života policistky jsou roztroušeny pečlivě a záměrně, jako cestička vysypaná popelem v temných lesích. Marta Szymanek, autorka příběhu, se vyhýbá klišovitým prvkům žánru krimi-thriller a chytře a efektivně ukazuje profesní i soukromý život policistky a v určitém okamžiku se tyto dvě linie začínají překrývat a vzájemně do sebe zasahovat.

Výkon mladé herečky Katrzyny Wajdy je vynikající. Její postava je tvrdá a odhodlaná, ale přesto poutavá a sympatická. Má skvělou chemii na obrazovce s Bartłomiejem Kotschedoffem, jehož obličej a oči často říkají víc, než by dokázaly četné řádky nudných dialogů. 

Xawery Żuławski minisérii režíruje pevnou rukou a udržuje dobrý poměr mezi napínavou a emocionální částí příběhu. Tón série je vážný, s některými dialogy vyvolávajícími pocity potlačených emocí.

Poutavou a napínavou podívanou s českým dabingem přináší HBO Max. Minisérie má 6 epizod.

Zdroj článku: