Markýza andělů se vrací i letos, aby znovu dojala a rozplakala své příznivce

Markýza andělů se vrací i letos, aby znovu dojala a rozplakala své příznivce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejslavnější – nebo spíše jedinou skutečně známou – rolí Michèle Mercier je spanilá a kurážná markýza andělů. Že má herečka za sebou dalších cca 40 filmů, to je bohužel fakt, který dnes nikoho příliš nezajímá. Pro všechny zůstane už napořád Angelikou.

Navždy ve stínu nezkrotné Angeliky

Střílejte na pianistu, Hrom do toho!, Pod africkým sluncem, Druhá pravda, Lady Hamiltonová, Zlatá vdova, Provaz a kolt, Volání divočiny… Tak bychom mohli pokračovat a vyjmenovat řadu dalších filmů, v nichž si zahrála krásná Michèle Mercier. Které z nich ale opravdu znáte? O kolika z nich víte, že se v nich objevila právě ona?

Jen před Angelikou ztvárnila šestadvacet různých rolí, na něž se ovšem pozapomnělo. Všechny ustoupily do stínu poté, co si pozornost diváků uzurpovala půvabná markýza andělů, jejíž tváře se herečka nikdy nedokázala zbavit. Takže i když měla na kontě mnoho velmi úspěšných a populárních romanticko-dobrodružných, historických filmů, žádný nebyl tak zásadní jako pětidílná série o Angelice.

Angelika se svou dětskou láskou Nicolasem
Angelika se svou dětskou láskou Nicolasem | Zdroj: FTV Prima

Autorka měla k filmům nemalé výhrady

První díl s názvem Angelika, markýza andělů pochází z roku 1964 a stejně jako následující filmy vznikl na základě více než desetisvazkové románové série francouzské spisovatelky Anne Golon, která psala pod různými pseudonymy (také jako Serge Golon). Autorce se ovšem výsledné filmy ani trochu nezamlouvaly. Toužila zasahovat do práce scenáristů a ovlivnit výběr herců, ale tvůrci jí to neumožnili. Později prohlásila, že filmy neodpovídají knižním předlohám, ve kterých je Angelika chytrá a vzdělaná. Na obrazovce prý často působí jako podvodnice.

Navzdory tomu si Angelika, markýza andělů své věrné divačky bezesporu našla. Ačkoli je stará už téměř 60 let, na televizní obrazovky se vrací pravidelně každé léto, aby potěšila fanynky romantických příběhů. Cestu zchudlé šlechtičny sledujeme prakticky od dětství, kdy byl její první láskou a nejlepším kamarádem venkovan Nicolas (Giuliano Gemma).

Když Angelika odhalila spiknutí namířené proti králi, jeho nepřátelé se jí pokusili zbavit tak, že ji poslali na několik let do kláštera. Odtud se Angelika vrací domů, jen aby zjistila, že ji otec hodlá provdat za staršího hraběte Peyraca, o němž se říká, že je nebezpečný čaroděj a kulhavý ošklivec.

Jeoffrey de Peyrac si uměl ženy získat.
Jeoffrey de Peyrac si uměl ženy získat. | Zdroj: FTV Prima

Nicolas chce s Angelikou utéct ještě před svatbou, ale nešťastnou náhodou zabije správce a musí uprchnout sám. Angelika slíbí, že za ním přijde. Místo toho se poslušně vdá a odjede na panství bohatého manžela, jemuž se zpočátku zarputile vyhýbá a odmítá jakékoli pokusy o sblížení. Časem nicméně pochopí, že Joffrey de Peyrac (Robert Hossein) je ve skutečnosti něžný, vzdělaný, čestný i odvážný. Jejich štěstí zničí žárlivý král, který se nehodlá smířit s faktem, že bohatý hrabě žije v přepychu a s nejkrásnější ženou Francie po boku. Peyrac je proto obviněn z čarodějnictví a před očima Angeliky upálen na náměstí Grève. Že to celé bylo úplně jinak, se hrdinka dozví v dalších dílech…

Film Angelika, markýza andělů letos uvidíte 25. července ve 20:15 na Primě nebo 30. července v 11:15 na Prima Max.

Zdroje článku: