Ammonite: Milostný příběh dvou žen z doby, kdy na to společnost nebyla připravená

Ammonite: Milostný příběh dvou žen z doby, kdy na to společnost nebyla připravená
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh tiché a jemné láska mezi Mary (Kate Winslet) a dámou z vysoké společnosti Charlotte (Saoirse Ronan) se už brzy dostane k televizním diváků. Britský režisér a scénárista Francis Lee se inspiroval životem britské paleontoložky Mary Anningové.

Děj filmu

Příběh ožívá v dorsetské rybářské vesnici Lyme Regis (kraj jihozápadní Anglie). Události se odehrávají kolem roku 1840, kdy se Mary, která sbírá fosilie na mořském pobřeží, dostane do zvláštní situace. Je jí nabídnutá možnost vydělat si peníze, které velmi potřebuje, pokud bude dělat společnost britské dámě z té nejvyšší společnosti a naučí ji něco ze své práce paleontoložky. Tuto práci ji nabídl manžel této dámy, aby pro svou ženu našel rozptýlení v období, kdy odjíždí na výzkumnou výpravu a jeho žena je nemocná a v depresích, protože opakované pokusy o dítě končí tragicky. Nechce ženu, která není v dobré duševní kondici, nechat samotnou. Mary nutně potřebuje peníze pro svou nemocnou matku, a tak se rozhodne poněkud netradiční práci společnice a učitelky přijmout.

Něco víc, než přátelství

Nedůvěra na jedné straně a smutek z vlastního života na té druhé, není pro budování přátelského vztahu ten nejlepší začátek. Ženy nemají nejmenší touhu trávit spolu čas, ale vzhledem k okolnostem, se přizpůsobí. Obě zaskočí neočekávaný směr, kterým se jejich vztah vydává a krok za krokem k sobě nachází cestu.

Nehostinné chladné pobřeží

Ženy spolu tráví hodně času na mořském pobřeží sběrem fosilií. Mary je samotářka, která přichází do kontaktu s lidmi jen když si přijdou koupit její úlovky z pláže a Charlotte, která je naprosto ve všem závislá na svém manželovi, který ji vede životem, se cítí zranitelná a opuštěná. A každým krokem po pláži obě ženy opouští napětí a pocit osamělosti.

Ani jedna z nich nemá touhu ani sílu mluvit o svých pocitech, aby vyjádřily to, co cítí, pocit zmaru a nicoty. A právě ticho, které obě vítají, je začne sbližovat bez ohledu na věk a sociální postavení.

Když Charlotte dorazí do Lyme Regis, její manžel jí řekne, že vypadá jako svůj stín, ale ve skutečnosti ji nedokáže vytáhnout z jejího smutku a přivést ji k normálnímu životu. Ona se necítí být milovaná a naplněná, což ji nechává zranitelnou a uzavřenou. Mary je naopak svižná a vlastně už smířená se svým životem a jeho smysl vidí v hledání zajímavých fosilií, jako ji to naučil otec. A doufá, že jednou najde svůj poklad.
Vztah mezi ženami se jeví jako prvotní, čistý, divoký, ale obě si zvykly vybudovat si kolem sebe ochrannou zeď, a nic ze svých emocí neukazují světu a někdy ani sobě. A je zde také manžel, který povolal svou ženu domů do Londýna.

(Zdroj: ČSFD, Wikipedia)