Amanda Bynes je další „dětskou hollywoodskou celebritou“, která je v blázinci častěji než doma

Amanda Bynes je další „dětskou hollywoodskou celebritou“, která je v blázinci častěji než doma
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z obrazovek známe Amandu především jako dospívající dívku z komedie Co ta holka chce (v těchto dnech na Nova Cinema). Talentované děvče se však v USA proslavilo již dávno předtím v seriálu All That.

Alkohol, drogy a soudně nařízené opatrovnictví ve spojitosti s Amandiným životem plní stránky bulváru dodnes, přestože poslední film natočila před 13 lety. Od té doby je v centru dění kvůli sérii právních problémů a problémů s duševním zdravím, které ji přivedly k osmiletému zbavení svéprávnosti. Smutný osud komediální hvězdičky pravidelně zveřejňují americké časopisy.

Talent od dětství

Bynes se narodila v Thousand Oaks v Kalifornii 3. dubna 1986. Její matka, Lynn Organová, byla zubní asistentka a její otec, Rick Bynes, byl zubař. Začala hrát od velmi mladého věku a agenta získala už ve věku 7 let.

Pro oblíbený dětský seriál ji producenti objevili na dětském táboře, potom se jí herecké příležitosti jen hrnuly. V roce 1999 dostala svou vlastní zábavnou show, která byla po tři roky oceňovaným pořadem. Na hraní však úplně nezanevřela. V letech 2002 až 2006 hrála Bynes po boku Jennie Garth v televizním seriálu Co se mi na tobě líbí, který byl zaměřen na vyzrálejší publikum.

A potom přišel zlom. Ve 24 letech ohlásila na sociálních sítích, že už jí herectví nebaví a končí. Později v jednom rozhovoru uvedla, že se na sebe dívala, když byla ovlivněná marihuanou, a vůbec se jí nelíbilo, jak před kamerou vypadá. Začala ztrácet sebevědomí a hrát už nedokázala.

Divoká jízda začíná

z filmu Co ta holka chce
z filmu Co ta holka chce | Zdroj: TV Nova

V roce 2012 byla poprvé zatčena za jízdu pod vlivem alkoholu, když v noci se svým černým BMW nabourala do vozu zástupce šerifa. Měla v té době růžové vlasy. V roce 2014 dostala tříletou podmínku a nařízenou léčbu po dalším incidentu. Vyšetřovaná byla i proto, že při kouření marihuany vyhodila svou dýmku z 36. patra svého bytu na Times Square, kde žila. V tomto období plnila stránky novin nejen řadou drobných soudních procesů, ale i svým vzhledem. Našla zálibu ve velkých rozcuchaných parukách různých barev, v piercingu a velkých slunečních brýlích. Na sociálních sítích se navážela do prezidenta i do policie. Často psala věci, které nedávaly smysl.

Na chvíli si dala od zlobení pauzu a zapsala se na školu módního návrhářství. Tu sice přerušila, protože ji vyhodili, ale po čase se do školy vrátila a dokončila ji. Přišly ale další problémy a na psychiatrii byla už jako doma. Jednou třeba venku zapálila starší ženu. Bynes na Twitteru odhalila, že jí byla diagnostikována bipolární porucha a maniodepresivní porucha. Následně obvinila otce ze sexuálního zneužívání a z toho, že jí do mozku vložil čip, aby ji mohl ovládat. A už byla znovu na psychiatrii. Ve 27 letech ji soudem byla udělena matka jako dočasná opatrovnice a později byla zbavena svéprávnosti natrvalo. Soudce rozhodl, že herečka „představuje značné riziko pro sebe, pro ostatní a pro svůj majetek“ (nakoupila třeba v klenotnictví Cartier hodně šperků pro cizí lidi).

Matka měla za úkol dohlížet na majetek své dcery, který byl v roce 2014 oceněn na 5 milionů dolarů. Jen několik dní poté, co se stala za dceru zodpovědná, požádala, aby byla jediná osoba, která bude spravovat dceřin majetek a starat se o její zdraví.  

Se souhlasem rodičů podala Bynes v roce 2022 žádost, aby jí soud zrušil matčin dozor. Měla přítele a vypadalo to, že je na dobré cestě. To až do okamžiku, než byla znovu hospitalizovaná na psychiatrii, protože se po Los Angeles procházela nahá.

Zdroje článku: