Adikts: Film o mládí, závislosti a experimentu

Adikts: Film o mládí, závislosti a experimentu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Adiktologie je věda, která se zabývá závislostmi, jejich původem, prevencí, výzkumem, léčbou a poradenstvím. Právě tento obor se rozhodne studovat pětice mladých lidí, jenže něco se zvrtne. Režisér Adam Sedlák se inspiroval příběhy o superhrdinech, což už lehce napovídá, o čem šestidílný seriál bude.

Max, Mell, Ema, Robin, Soňa jsou studenti adiktologie a jako všichni mladí lidé, zmítají se i oni v problémech a svět zatím vidí trochu zmateně. Možná je k nezvyklému experimentu dohnala zvědavost, možná vzali svůj studijní obor až moc vážně. Rozhodli se experimentovat s drogou.

Experiment má ale jeden podstatný háček. Účinek drog se stane pro všechny permanentním. Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností i sil. A to vše v situaci, kdy je v zemi zřízena funkce drogového koordinátora, který k této problematice přistupuje s maximální tvrdostí.

Veřejnoprávní televize přistoupila k tématu hodně svědomitě a k hranému seriálu vznikl ještě šestidílný dokumentární cyklus Česko na drogách. Ten má odhalit zákoutí drogových závislostí, a to s využitím posledních vědeckých poznatků a autentických zkušeností. Provede publikum světem drog a ukáže jejich vliv nejen na fyzické, ale i celospolečenské úrovni.

Seriál Adikts bude dostupný i v iVysílání ČT a tvůrci si od toho slibují, že se tak zajímavý projekt dostane zdarma i k lidem, kteří nemají televize.

Diváci se mohou těšit i na Lenku Dusilovou, která hraje adiktoložku, profesorku Jensenovou, která vede velmi zapáleně svoje studenty, ale zároveň má problém ve vztahu se svojí dcerou.

Slovo režiséra

V Adikts na drogy koukáme jako na získané superschopnosti, které se zpočátku zdají být darem, aby se velmi rychle změnily v prokletí,

míní Adam Sedlák, který už podobnou tématiku řešil ve snímku Banger.

Režisér se dlouhodobě soustředí na závislost a nejde jen o drogy. V seriálu dojde i na prášky na předpis, o kterých si mnoho lidí myslí, že jsou bezpečné, když je předepisuje lékař. Přitom závislost na prášcích na spaní nebo uklidnění může být stejně nebezpečná.

Je vaším cílem tedy určitým způsobem upozornit společnost na problematiku návykových látek?

Ano, seriál má mít určitý prevenční nádech, ale pokud chceme zaujmout mladou generaci, musí ji dílo bavit. Proto jsme zvolili námět hraného seriálu opisující žánrový syžet a fabuli superhrdinského filmu, momentálně nejpopulárnějšího žánru ve světě audiovize. Budeme se na drogy dívat jako na „superschopnosti”, protože brát např. různý druh „nakopáváku“, abych se mohl přes noc učit, ze mě v podstatě dělá jakéhosi superhrdinu. Prevenci pak bude dál rozvíjet až sekundární kampaň. Seriál má sloužit spíš jako katalyzátor tématu drog ve společnosti.

Můžete nám přiblížit žánr a pojetí seriálu? Zmiňujete inspiraci komiksy a superhrdinskými filmy.

Pracujeme s prvky žánru například v hudbě, ale všechno je jen v takových decentních náznacích. Nepůjde o zachycení reálného světa. Na drogy se díváme jako na získané superschopnosti, které se zpočátku zdají být darem, aby se velmi rychle změnily v prokletí. Seriál tak vypráví o zkratkách, které vedou do slepé uličky. Dnešní mladší divák je zvyklý sledovat seriály rozhodně víc než chodit do kina, proto jsme zvolili právě tento žánr.

Ve vysílání: 9. ledna v iVysílání a 24. ledna na televizní obrazovce na ČT.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text