Mistři humoru aneb kdo jsou tvůrci Teorie velkého třesku a pod jakými dalšími populárními seriály jsou podepsáni

Mistři humoru aneb kdo jsou tvůrci Teorie velkého třesku a pod jakými dalšími populárními seriály jsou podepsáni
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo má na svědomí seriál o vědátorech, kteří ve společnosti žen rázem ztrácí přehled o fungování světa? Tvůrci Chuck Lorre a Bill Prady mají na kontě pěknou řádku dalších populárních projektů.

Bill Prady (*1960)

Prady započal svoji tvůrčí kariéru v roce 1985 seriálem You Can´t Do That On Television. Ta opravdu zásadní šance však přišla teprve při setkání s Jimem Hensonem, který vytvořil známé postavičky Mupetů. Henson se Pradym nechal inspirovat a podle jeho tváře vytvořil postavičku Chipa. Na projektech spojených s Mupety pracoval ještě po smrti jejich autora, kterému věnoval také posmrtnou poklonu, film The Muppets Celebrate Jim Henson, za který byl nominován na ceny Emmy. 

Spolupracoval také na seriálu Gilmorova děvčata. V roce 2003 kandidoval ve volbách do kanadského senátu. Od roku 2007 působí jako spoluautor a výkonný producent Teorie velkého třesku. V současnosti také vyučuje na univerzitní fakultě kinematografie v Jižní Karolíně. 

Volba vědecko-nerdské tématiky sitcomu nebude náhodou. Sám spolupracoval na vývoji mikroprocesoru Zilog Z80. Pro angažování se ve vědeckých kruzích získal čestné členství v Královském Kanadském institutu.

Chuck Lorre (*1952)

Starší z tvůrčího dua se původně snažil prosadit jako kytarista a skladatel. Od toho brzy přešel k psaní scénářů pro animované pořady a později také k psaní sitcomů. Prvním takovým byla z počátku 90. let Rosseane. Následovala Grace v jednom kole Dhama & Greg, která byla sice až čtvrtou show, kterou Lorre vytvořil, ale vysloužila si velký ohlas a několik nominací na ceny Emmy a Zlatý glóbus. 

Následoval zásadní počin, společně s Lee Aronsohnem vytvořili Dva a půl chlapa, velmi úspěšný sitcom o dvou bratrech, kteří se snaží sžít v jednom domě a společně překonávají otcovské, pracovní a vztahové eskapády. Konečně, v roce 2007, přišla Teorie velkého třesku. Nejnovější Lorreův projekt je seriál Mike a Molly vysílaný mezi lety 2010 a 2016.