Světový den zdraví připomíná také filmové a seriálové trháky z lékařského prostředí

Světový den zdraví připomíná také filmové a seriálové trháky z lékařského prostředí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
7. dubna je Světový den zdraví stanovený Světovou zdravotnickou organizací. U příležitosti výročí si připomeňme starší filmy a seriály z lékařského prostředí, které mají i po dlouhé době své příznivce.

Seriál POHOTOVOST, USA 1994-2009, hodnocení 73 %

Patnáct nezapomenutelných sérií z prostředí chicagské pohotovosti nabízí divákům humor, ale i vážné okamžiky, napětí, lásku a zapeklitost vztahů. Nad jinými seriály podobného žánru vyniká hlavně lidskostí svých hrdinů a je příjemné sledovat, jak se hlavní postavy ve svém oboru během let zlepšují a nezkušení doktoři se promění v odborníky ve svém oboru. Objevuje se zde i celá řada známých herců, ať už v rolích doktorů nebo pacientů. Ač se díky počtu sérií začal projekt asi ve své polovině trochu podobat nekonečným telenovelám, dokázal si své fanoušky udržet.

Na obrazovkách životy zachraňovali:

Anthony Edwards, George Clooney, Julianna Marqulies, Noah Wyle, Laura Innes, Laura Cerón a další.

Film HRÁČI SE SMRTÍ, USA 1990, hodnocení 74 %

Pětice studenů medicíny začíná zkoumat zážitky blízké smrti v naději, že získají nové poznatky. Každý z nich má postupně uměle zastaveno srdce, aby se dostal do stavu podobnému klinické smrti a je zpět oživen.  Všichni začnou mít záblesky vzpomínek z dětství, které se stávají noční můrou. Zkušenosti se stále zintenzivňují a začnou mít nevysvětlitelný fyzický dopad.

Téma snímku velice zaujalo Michaela Douglase a film produkoval. Scénář napsal Peter Filardi, který se inspiroval zážitkem svého přítele, který během operace zažil klinickou smrt.

Se smrtí si hráli:

Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldvin a Oliver Platt.

První dva jmenování se během natáčení velmi sblížili a vztah jim vydržel ještě asi rok.

Seriál DR. HOUSE, USA 2004-2012, hodnocení 87 %

Osm úžasných sérií, kterými diváka provází poněkud netradiční lékař Dr. House.

Arogantní, cynický, hrubý a závislý na lécích proti bolesti, to je Gregory House. Tento hodně divný lékař ztělesňuje nejhorší noční můru každého člověka, který potřebuje lékařskou péči, a zdá se, že není schopen jakékoli formy empatie. Tento absurdní a nesnesitelný muž je také génius. Díky hlubokým znalostem medicíny (a lidské duše) je schopen pomocí svého týmu řešit nejsložitější klinické případy a uzdravovat pacienty, kterým nikdo jiný nemůže pomoci.

Hugh Laurie v roli chronického podivína Dr. Gregoryho House terorizoval celou nemocnici a především lékaře, se kterými denně přicházel do styku. Některé z nich si zahráli:

Omar Epps, Olivia Wilde, Lisa Edelstein, Jesse Spencer, Jennifer Morrison, Robert Sean Leonard.