3 důvody, proč jít na dlouho očekávaný koprodukční film ŠARLATÁN

3 důvody, proč jít na dlouho očekávaný koprodukční film ŠARLATÁN
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ivan Trojan v roli zázračného léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který musel čelit závisti, posměchu i politickému nátlaku, a to jak od nacistů, tak později i od komunistů, je velkým lákadlem letošních srpnových premiér.

Jde o dlouho očekávaný film od oceňované režisérky Agnieszky Holland (válečné drama Evropa, Evropa, série o Palachovi pro HBO Hořící keř), jehož premiéra byla v době pandemie odložená.

Film má slušně našlápnuto na pozici nejlepšího dramatického filmu roku (koprodukce ČR, Irska, Polska a Slovenska). Kombinace tří faktorů z něj dělá nepřehlédnutelný umělecký počin.

Ivan Trojan je herec, který si umí vybírat komplikované role a dokáže je mistrovsky ztvárnit. Každou roli ze zajímavého seznamu vždy ztvárnil tak realisticky, že si ho diváci s postavou ještě dlouho ztotožňovali (Ve stínu, Jedna ruka netleská, Musím tě svést, Václav, Osmy).

Léčitelství, nevysvětlitelné lidské schopnosti přitahují vždy pozornost velkého množství lidí, kteří, rozdělení do dvou táborů, už stovky let vedou spory o takových neobvyklých schopnostech a lidech obdařených tímto velkým darem.

Příběh Jana Mikoláška je odrazem několika složitých období od lesku rakouské monarchie, přes tvrdé metody gestapa až po neustálý boj nejen s komunistickým režimem, ale i se závistí která všechny výjimečné lidi pronásleduje.

Film se nechal inspirovat skutečnou osobou a jeho životopisnou knihou, kde Jan Mikolášek (1889-1973) podrobně popisuje své mládí (ve filmu ztvárnil hlavního hrdinu v mládí herec Josef Trojan, syn Ivana Trojana) ve službách arcivévody Ferdinanda ď Este, zkušenosti z 1. světové války, německou okupaci a návštěvy německých důstojníků ve své ordinaci, krutou zkoušku gestapa, kdy mu šlo o život a pronásledování v komunistickém režimu. Nejde jen o kladného hrdinu, ale i o člověka, který musel svádět velký vnitřní boj se svými démony a rozpolcením.

Mezi jeho pacienty patřili arcibiskup Josef Beran, prezident Antonín Zápotocký a král Jiří VI.

Necháme se překvapit, jak se tvůrcům povedlo zachytit výjimečnost člověka napříč dějinami a zpracovat ve filmu jeho výjimečný dar, který byl zároveň i jeho prokletím.