Zlatá labuť: Tak snadnou a rychlou smrt si Wilhelm Gruber nezasloužil

Zlatá labuť: Tak snadnou a rychlou smrt si Wilhelm Gruber nezasloužil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jak vyplynulo z jednání Gruberova nástupce, žádné posmrtné vyznamenání za hrdinskou smrt ve službě Říši zastřeleného Grubera nečekalo. Navíc se svými aférkami a nevhodným chováním u říšských přátel moc dobře nezapsal. Sebevražda milenky jeho zbraní už byla dost velká ostuda.

Nakonec se snad i jeho střelecký duel s Maškem považoval za akt, který vznikl kvůli ženě, přestože to nebyla úplná pravda – stál za tím nepodařený pokus o atentát. Gruber měl sebevědomí na rozdávání a pro ženy měl slabost už od začátku, kdy se okatě dvořil Ireně Maškové. Ta sice jeho zjevná gesta neodmítala, ale bylo to z rozumu, ne kvůli jeho šarmu. Irena cítila, že není rozumné si Grubera rozhněvat, ale nakonec nedokázala předstírat tolik zájmu a oddanosti, co by od ní chtěl.

Eva, Gruber s manželkou
Eva, Gruber s manželkou | Zdroj: TV Nova

Gruber ji nakonec nedokázal odpustit, že ho tak trochu tahala za nos a zájem jen předstírala. Možná si na ni kvůli tomu zasedl. Na druhou stranu musel uznat, že Irena není úplně obyčejná žena z dobré rodiny a že má vlastnosti, které její bratři postrádají.

Pokud Vám můžu poradit, nedávejte najevo, na kom Vám záleží.

To byla rada, kterou dal Gruber Petrovi. Sám byl mistrem v tom, jak vytvořit nátlak na člověka jen tím, že mu sáhne na osobu, kterou má rád. On sám měl možná Evu rád, ale jen proto, že ho neustále uctívala v dominantním postavení. Navenek vztah zlehčoval tím, že do něj zapletl i svou ženu.

Vzhledem k svému postavení se k Evě choval asi tak, jak nejlépe uměl a jak si mohl dovolit. Hodně se hlídal, aby různé drobnosti, které jí dělal k vůli, nebyly považovány za slabost.

V určitém okamžiku se ale jeho chování změnilo k horšímu. Možná ho vykolejily i opakované protitahy, které mu Irena dokázala připravit. Odhodil masku a začal se chovat jako zlý člověk, a navíc zbabělec. Když cítil, že Irenu nezlomí, vzal si jako zbraň Alenu. A to bylo v osobních sporech, kdy nešlo o válečnou strategii. Trápil Alenu jednoduše proto, že mohl a že věděl, jak Ireně ubližuje. Na nic „mužnějšího“ se nezmohl.

Po smrti Evy už nebyl vůbec nikdo, kdo by dokázal jeho zákeřnost mírnit. Manželka si stěžovala, že po Evě opravdu truchlí.

Zvláštním úkazem bylo to, že jako postava se stal velmi oblíbeným, aniž by k tomu byl nějaký důvod. Vždyť i Evu dokázal ponižovat, přestože pro ni měl slabost. Nebo právě proto?

Divačky ho označovaly v anketách jako nejsympatičtější seriálovou postavu. A to podváděl těhotnou manželku! Helena Gruberová byla sice mrcha, ale dala mu dvě dcery a čekala další vymodlené dítě. To, že se ke všem Čechům chovala s nadřazeností, neomlouvalo zálety jejího muže, protože k němu byla loajální a podporovala ho.

Škoda, že Wilhelm Gruber opustil tento svět téměř romantickým způsobem. Zasloužil by si trpět v bolestech a dlouze čekat, až ho smrt vysvobodí. Mohl zemřít na následky výbuchu, od kterého by byl dál, aby nebyl hned mrtvý, ale aby se těžce zranil a byl odkázaný na péči ostatních, než by tento svět opustil.

Zdroj článku:
  • Autorský text