Životní peripetie populární herečky Aleny Mihulové

Životní peripetie populární herečky Aleny Mihulové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ještě nebyla ani plnoletá a s první rolí získala slávu i osudovou lásku. Alena Mihulová se dostala do povědomí televizních diváků hlavně jako nezkušená zdravotní sestra ve filmu Sestřičky a partnerka o 41 let staršího muže, kterým byl režisér Karel Kachyňa.

Láska, která byla dlouhé roky utajená, vydržela nakonec páru až do roku 2004, kdy se herečka musela vyrovnat s tím, že spolu se svým mužem nezestárne. Na přelomu tisíciletí se Mihulová stáhla do ústraní, aby pečovala o těžce nemocného manžela, se kterým má dceru Karolínu.

Jak v jednom starším rozhovoru uvedla, během natáčení Sestřiček byl pro ni Kachyňa sympatickým chlapíkem, kterého měla ráda a ani si neuvědomila, jak velký věkový rozdíl je ve hře. To jí začalo docházet až v okamžiku, kdy ji kritizovalo okolí. I kvůli tomu svůj vztah deset let tajili. Potom ale došla k rozhodnutí, že má tři možnosti. Buď se vdá, rozejde, anebo zblázní.

Ve stejný čas měl zřejmě podobné myšlenky i její partner. Tomu šlo také o založení rodiny. Přece jen už nebyl nejmladší. Chtěl se oženit, ale až partnerka otěhotní. Zřejmě se chtěl přesvědčit, že ještě může být otcem a předejít tak tomu, aby mu mladá žena za pár let utekla kvůli touze po dítěti.

Herečka v jednom starším rozhovoru přiznala, že desetileté předsvatební soužití nebylo úplně idylické, protože Kachyňa byl suchar a velké emoce si nechával jen do filmů. Mladá herečka a postarší režisér se tak scházeli a rozcházeli. Během delších pauz zkoušela i vztahy s mladšími partnery, ale nakonec zjistila, že toho pravého muže už dávno našla.

O to horší bylo období, kdy o svou velkou lásku přišla a zjistila, jak moc jí manžel chybí. Cítila se úplně ztracená. Měla však dobrý důvod žít, potřebovala ji dcera.

Své životní zkušenosti s péčí o těžce nemocného manžela a s vnitřním bojem mohla plně zúročit ve filmu Domácí péče, kde jí režisér Slávek Horák nabídl titulní roli.

Film Sestřičky (1983)

Mihulová a Jirásková
Mihulová a Jirásková | Zdroj: © Česká televize

Film vznikl podle předlohy Adolfa Branalda, stejně jako další film Pozor, vizita!, který spatřil světlo světa o dva roky dříve.

Sestřičky jsou situované do padesátých let a odráží celou řadu problémů té doby, se kterými se potýkali lidé na venkově. Marie Sahulová dostává umístěnku na zapadlý venkov „za trest“. V nemocnici, kde pracovala, se až moc sblížila s jedním pacientem. Do života na venkově ji zasvětila její postarší kolegyně Babi, v podání Jiřiny Jiráskové.

Po tomto filmu se Mihulová objevila ještě v dalších filmech svého životního partnera. Žádná z těchto rolí ale nebyla tak úspěšná, jako role v její prvotině. Velký úspěch ji čekal až po zmíněném filmu Domácí péče z roku 2015, za který získala Českého lva a Cenu za ženský herecký výkon na MFF v Karlových Varech.

Film Sestřičky je v programu ČT1 8. 10. v 16:55.

Zdroje článku: