Živé terče: 3. díl i po letech vyvolává jak nadšení, tak kritiku

Živé terče: 3. díl i po letech vyvolává jak nadšení, tak kritiku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Třetí epizoda Živých terčů je zdárně za námi, a ne poprvé. Celá minisérie měla premiéru už v roce 2019, ale diváci si ji rádi znovu připomněli, ačkoli ne všichni pro ni měli jen pozitivní hodnocení. Některým vadí neuzavřený konec.

Třetím dílem Živých terčů se uzavírá oblíbený detektivní cyklus

Středeční večer 26. dubna 2023 patřil na ČT1 závěrečné epizodě detektivní minisérie Živé terče z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice. Spisovatel Michal Sýkora napsal pátou a poslední minisérii z cyklu spolu s Petrem Jarchovským výlučně pro televizi, takže na rozdíl od předchozích nemá knižní ekvivalent. Ačkoli měl třídílný seriál, navazující na starší série, premiéru už v roce 2019, podařilo se mu opět přitáhnout k obrazovkám nadšené diváky, kteří si užívají zapeklité případy olomouckých detektivů v čele s Marií Výrovou (Klára Melíšková) a Pavlem Mrázem (Stanislav Majer).

Ti tentokrát řeší vraždu muže postřeleného kuší a následně přejetého vlastním autem. Stopy vedou do prostředí lukostřeleckého klubu, jehož členy jsou dnes už bývalí spolužáci z vysoké – ambiciozní náměstek primátora, uznávaný chirurg, rentiér a kontroverzní podnikatel. Někdo systematicky usiluje také o jejich životy, takže naše detektivy čeká nebezpečný závod s časem, do něhož se zapojují i bývalí kolegové, kteří už nejsou ve služebním poměru.

Některým divákům se nelíbí otevřený konec

Ve třetí epizodě, která se na Československé filmové databázi dočkala poněkud nižšího hodnocení než první dva díly, se detektivní žánr mění v thriller s příměsí černého humoru. Psychický tlak si na potenciálních obětech začíná vybírat daň. Jednotliví členové klubu postupně podléhají panice a pokoušejí se zachránit si životy i postavení – každý po svém. Někdo tak činí na vlastní pěst, někdo pod ochranou policie, jež se usilovně snaží odhalit a zadržet pachatele. Podaří se to? Na diváky čeká překvapivé rozuzlení, názory fanoušků na Facebooku se však různí.

„Ty scény z Podgory mi připomínaly nepovedeného Jamese Bonda. Najednou se detektivní žánr zvrhl v grotesku,“ uvádí směle jedna z uživatelek, zatímco jiná píše: „Ani jsem nedýchala. Napínavé od začátku až do konce. Skvělé obsazení, nádherné scény z Olomouce, akorát ten konec – chtělo by to další pokračování.“

Jan Hřebejk, Klára Melíšková a Stanislav Majer na projekci dílu z minisérie Živé terče
Jan Hřebejk, Klára Melíšková a Stanislav Majer na projekci dílu z minisérie Živé terče. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Závěrečná část Živých terčů celkově sbírá spíše pozitivní ohlasy. Diváci oceňují napínavý příběh, herecké výkony i skvělou hudbu. Kritizují pak hlavně otevřený konec:
„Skončilo to nedořešené, specialita českých filmů. Prostě, diváku, vyber si sám, jak to dopadne. Bylo to napínavé a bezvadné celý čas a pak najednou titulky (…) Dokončené dějové nitky jakéhokoliv filmu totiž dělají to, že se na to podíváte rádi znova a znova. Myslím si, že nikdo z nás nemá rád otevřené konce.“

Pokud jste vy sami poslední díl Živých terčů nestihli v televizi a rádi byste ho viděli, můžete si jej pustit prostřednictvím iVysílání České televize.

Zdroje článku: