Velká sázka o malé pivo: Film versus realita

Velká sázka o malé pivo: Film versus realita
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film natočený podle scénáře Gustava Oplustila z roku 1981 diváci s nadšením očekávali. I herecké obsazení (Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jiří Císler) bylo více než slibné. Bohužel, z dobrého nápadu byl nakonec jen průměrný film. Ani herci odfláknutý scénář nezachránili.

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, přezdívaný Harry, se do povědomí veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Jeho sebevědomí, drzost, odvaha a dobrý nápad mu v případě podvodu, označovaného jako největší realitní podvod všech dob, vynesli tehdy třicet tisíc dolarů, jež získal ze zálohy z odprodání hradu.

V televizní komedii Velká sázka o malé pivo však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Pouze fakt, že se tak stalo, posloužil za námět Gustavu Oplustilovi. Ale z materiálu mohl vytěžit mnohem více.

Harry Jelínek v reálném životě

Na úvod je třeba uvést, že nikdy nebylo žádným způsobem doloženo, že se tato událost opravdu stala. Legenda je to však tak zajímavá, že rádi věříme, že je příběh opravdu pravdivý a hrad nad Berounkou byl opravdu předmětem kuriozního podvodu.

Harry se měl údajně inspirovat v roce 1931 na automobilových závodech v Roudnici, kde navštívil svého přítele šlechtického původu. Ten mu představil americký manželský pár toužící koupit nějaké staré šlechtické sídlo s historií. Šlechtic manželům naznačil, že by v té věci pro ně jeho přítel mohl něco udělat.

Jelínek nebyl žádný troškař. Na Karlštejně obelhal kastelána, že se na hradě bude natáčet, a najal sboristky z divadla, které v kostýmech vytvořily patřičnou atmosféru. Američané byli tak nadšení pohádkovou nabídkou, že hned zaplatili zálohu, aby jim tak výhodný obchod nikdo nevyfoukl.

Jelínek si zálohu vzal a vypařil se. Nejlepší na tom bylo, že když potencionální kupci zjistili, že naletěli, kvůli ostudě ani nepodali trestní oznámení.

A tím příběh nekončí

K prodeji Karlštejna se váže ještě jeden kousek, ale tomu už se snad ani věřit nedá. Údajně se ještě krátce po domluveném odkoupení hradu Jelínek a jeho naivní kupci potkali v chorvatském Splitu, kde si podvodník užíval na vypůjčené jachtě. Tu manželům dokázal prodat za dalších deset tisíc dolarů ještě předtím, než zmizel. Právě po nemilém zážitku, kdy se majitel jachty přihlásil o svá práva, si manželé začali zjišťovat, jak to s tím jejich novým sídlem je. Zjistili, že Karlštejn patří státu. Ale tato zápletka je už opravdu spíše pro film.

Slavný Harry nepocházel z nuzných poměrů a byl hýčkaným dítětem. Dostalo se mu i dobrého vzdělání a uměl jazyky. Studium medicíny nezvládl a obyčejná práce se mu příčila. Brzy zjistil, že dobré vzdělání a lekce společenského chování ho činí neodolatelným mužem pro bohaté a nudící se dámy. Využil toho a nechal si za svou společnost platit. Pohyboval se ve vyšší společnosti a pochopil, že obchod se starožitnostmi by mu mohl zajistit slušný a pohodlný způsob obživy.

Podnikání si však vyložil po svém a v jeho obchodování byly i falzifikáty a kradená díla. Když jeho podnik zanikl, bylo proti němu vedeno na 500 žalob. Vystupoval velmi seriózně a hodně lidí mu naletělo. Navíc se vydával za šlechtice a majitele několika honosných sídel.

Karlštejn nebyl jeho jediným neobvyklým podvodem a dalšímu naivkovi z pozice ředitele prodal velice výnosnou pražskou tramvaj č. 1. Ani tentokrát kvůli studu podvedený muž nic neohlásil.

Špion a kolaborant

Jelínek hodlal i z okupace něco vytěžit. Sympatizoval s nacismem, spolupracoval s gestapem a SS a byl označen jako špion a kolaborant. Svého luxusního životního stylu se prostě nehodlal vzdát. Byl natolik chytrý, že v roce 1945 zmizel za hranice. Snad zemřel v Itálii.

Film Velká sázka o malé pivo je ve vysílání 25. ledna na ČT 1 odpoledne.

Zdroje článku: