V seriálu Náměstíčko si připomeneme i Janu Hlaváčovou

V seriálu Náměstíčko si připomeneme i Janu Hlaváčovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 2004 natočil Jaroslav Hanuš desetidílný seriál o životě obyvatel malého města. Děj umístil na malé náměstí, kde se odehrávalo drama i komediální zápletky. Svéráznou trafikantku a bývalého kontrolora doplnila celá řada dalších postav malého městečka.

Odpočinkový seriál vsadil na běžné příhody obyčejných lidí, které divákům nabídly humor, morální poklesky a běžné rodinné starosti, někdy ale i smutné události, se kterými se diváci každý den potkávají. Atmosféru seriálu dokreslila hudba Petra Hapky, který se podílel spolu s Michalem Horáčkem i na závěrečné písni Hany Hegerové.

Jednu z epizodních rolí ztvárnila i Jana Hlaváčová. Seriál se natáčel z velké části v Žatci, kde si na oblíbenou herečku vzpomněli.

Je to už 21 let, kdy se seriál natáčel. Jana Hlaváčová si zahrála Irenu, kultivovanou dámu středních let, kterou seriálový děj spojil s Josefem Vinklářem. Oblíbená herečka se během natáčení pohybovala na Hoštálkově náměstí. Právě tam, v blízkosti kostela Panny Marie, žil v domě s podloubím Josef Vinklář a Hlaváčová za ním chodila na návštěvu.

Seriál Náměstíčko měl 85 natáčecích dnů a Žatec se chlubí tím, že 70 z nich byli filmaři v Žatci. Náměstíčko bylo vyhlášeno nejúspěšnějším českým seriálem roku 2004.

Janu Hlaváčovou si můžeme připomenout v mnoha nezapomenutelných rolích. Tou nejznámější je zřejmě upovídaná zdravotní sestra Tonička ve filmech o Básnících. Stopu však zanechala v řadě dalších filmů a v seriálech. Diváci jí uvěřili každou roli, a i přes popularitu neodmítala ani malé roličky, mezi nimi třeba tu, kterou předvedla v seriálu Chalupáři (opět s Josefem Vinklářem), kde hrála starostlivou manželku a matku.

K herectví si přivoněla už v dětství díky tatínkovi, který byl sice úředník, ale také zanícený ochotník. Divadlem to u nich doma žilo a Jana Hlaváčová se přiznala, že nikdy o jiné profesi ani neuvažovala.

Po DAMU v roce 1960 začínala v plzeňském Divadle J. K. Tyla, za pět let už byla v Praze v činohře Národního divadla. Prosadit se na divadelních prknech jí nedalo moc velkou práci. Měla hezkou postavu a dobré držení těla, k tomu velké krásné oči a okouzlující úsměv. Navíc uměla nádherně vyjadřovat emoce a dojímat diváky. Filmovou a televizní tvorbu brala sice jen okrajově, ale i tak vytvořila celou řadu rolí.

Ze starších seriálů stojí za připomenutí seriál Byl jednou jeden dům Františka Filipa, kde si zahrála domovnici Andělu Hrachovou, nebo Zkoušky z dospělosti, kde byla starostlivou maminkou jedné z hlavních postav. Objevila se i v úspěšném seriálu Cirkus Humberto. Maminku si zahrála i v seriálu Hraběnky. V posledních letech, kdy pracovala, ji mohli diváci vidět i v malé roli ve filmu Anděl Páně.

O její vášeň pro herectví ji připravila Parkinsonovou nemoc. Rozloučila se s divadlem i s filmem a stáhla se do ústraní, kde v rodinném kruhu žila až do letošního ledna, kdy v 85 letech zemřela.

Seriál Náměstíčko je ve vysílacím plánu ČT1, třetí epizoda je 4. února v podvečer.

Zdroje článku: