V seriálové Osadě tráví dovolenou u vody i Južanovi. Hlavu rodiny si zahrál Igor Bareš

V seriálové Osadě tráví dovolenou u vody i Južanovi. Hlavu rodiny si zahrál Igor Bareš
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblečený jako bezdomovec, věčně nabručený, ale diváky oblíbený. Petr Južan je miliardář. K majetku nepřišel nekalou činností nebo dědictvím po předcích, ale vypracoval se sám. Vlastní velice výnosnou obří sýrárnu a další zemědělské podniky.

Podnikatel už se mnohokrát setkal s tím, že lidská závist nemá hranic. Když se tak rozhodl s rodinou trávit své volné dny v chatové osadě, vydal jasný příkaz, že si budou hrát na chudé. A přizpůsobili tomu náležitě i vybavení chatky, své oblečení a skromný rozpočet na živobytí. Južan tak doufal, že zapadnou mezi ostatní a sousedé je budou mít rádi.

Jeho manželka Radka není žádná rozmazlená zlatokopka a pro klid v rodině na nápad svého manžela přistoupila. O svého muže se úzkostlivě stará a strachuje se o jeho zdraví, protože Petr se velice snadno rozčílí, a to nejde dohromady s vysokým tlakem, který má. Na nervy mu často „zabrnká"  pubertální syn Hynek, který vůbec nechápe směšné divadlo, které rodiče hrají.

Hynek není z rodinného impéria nijak nadšený, protože jako jediný syn je předurčený k převzetí vedení firem, a do toho se mu vůbec nechce. Nejraději by dělal v nějaké moderní pražské reklamní agentuře, kde by se mohl flákat.

Južanovi se tvůrcům jako rodinka zalíbili, a tak dostali šanci i v druhé sérii. Stýblovi takové štěstí neměli, a tak se v nových dílech se diváci už nepotkají s Janou Švandovou a Pavlem Novým, kteří museli svou chatu přenechat novému nájemníkovi, Marku Danielovi.

Nový a Švandová v seriálu Osada
Nový a Švandová v seriálu Osada | Zdroj: Tereza Suchánková / © Česká televize

Jak si fanoušci seriálu vzpomínají, krytí Južanových bylo nakonec vyzrazeno, a tak v nové sérii bude Petr Južan předstírat demenci a senilitu. Igor Bareš o své postavě s úsměvem prozradil, že vlastně neví, zda to předstírá, nebo do toho opravdu spadl. Ale v obou případech má jistotu, že se o něj jeho seriálová manželka dobře postará. Herečku Evu Leinweberovou si Bareš pochvaluje, že se mu s ní moc dobře hraje. Oba pochází z Moravy, on z Prostějova, ona z Olomouce, a mají i celou řadu společných přátel. Jako kolegové si ale potykali až po dotočení první série seriálu.

Igor Bareš je trochu rezervovaný. Má takovou povahu a už od dětství byl spíše vždy trochu stranou větší party dětí. Nejraději chodil mezi zvířata do zoo, kam ho děda často vodil.

S komplikovanou povahou musel bojovat i v dospělosti a řešil nevydařené vztahy i závislost na alkoholu, který si přizval na pomoc. O herectví tvrdí, že na rozdíl od běžného života při hraní nikdy nezažil pocit marnosti.

Seriál Osada je mu blízký, protože podobnou chatu měl jeho otec na úpatí Hrubého Jeseníku v osadě Hrubá Voda. Byl už dost starý, když se dostal do otcovské role, na penzi se do chaty odstěhoval a Igor za ním jezdil na prázdniny.

Ani Igor Bareš se nedostal k herectví přímo, jako celá řada jiných herců. Když skončil střední školu, byl z něj zootechnik. Na JAMU ho však vzali na první pokus.

V roce 1998 mu lékaři stanovili nepříjemnou diagnózu. Crohnovou nemocí trpí dodnes, ale už se s ní naučil žít. Nebezpečná nemoc způsobuje záněty v oblasti tenkého a tlustého střeva. Musí tak dodržovat přísnou životosprávu a pravidelně chodit na vyšetření.

Nemoc zhoršuje i stres, takže párkrát v životě už na tom byl hodně špatně, ale nakonec i on potkal osudovou ženu a jeho život se změnil k lepšímu.

Zdroje článku: