V úterní Ulici si Evžen bude dělat starosti s Rosťou a Blanka s Evženem. Rozdílné názory povedou k hádce

V úterní Ulici si Evžen bude dělat starosti s Rosťou a Blanka s Evženem. Rozdílné názory povedou k hádce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Anonymní alkoholici se jevili jako dobrá věc, minimálně pro Evžena. Blanka o tom byla přesvědčená, vlastně ho v podstatě nabádala, aby tomu dal šanci. Ale teď, když se Evžen začal zajímat o problémy dalších účastníků, už si tak jistá není.

Evžen si k vlastní závislosti přibírá cizí

Rosťa z Anonymních alkoholiků na tom v pondělí nebyl nejlépe. Jeho kamarád ze skupiny se potýká se zdravotními problémy, a tak se dá pochopit, že Rosťa cítí jistou bezmoc a potřebu se napít. Ačkoli ho Evžen v dobré víře a snaze pomoci vezme do čajovny a pokusí se ho rozptýlit, dotyčný nakonec přece jen sáhne po láhvi. Na příští setkání alkoholiků vůbec nedorazí. Další z tamních přátel pak Evžena překvapí nepříjemnou zprávou, že Rosťa mívá recidivy často, někdy jednou za půl roku, někdy dokonce častěji.

Rosťa podlehne svým démonům. Pomůže mu Evžen?
Rosťa podlehne svým démonům. Pomůže mu Evžen? | Zdroj: TV Nova

Informace ze skupiny se nesmějí vynášet ven, a tak se Evžen doma nikomu příliš nesvěřuje o tom, co se tam děje. Přesto se Blance a Kristýně podaří vymámit z něj pár zdánlivě neškodných detailů, na jejichž základě Blanka usoudí, že si toho její partner nakládá až příliš. Kristýna věří, že je silný a sám touze po alkoholu jistě odolá, i když možná začne řešit osobní problémy druhých. Také se ho zeptá, zda by se na setkání alkoholiků mohla někdy přijít podívat jako host. Taková zkušenost se jí bude hodit vzhledem k tomu, že začala znovu studovat adiktologii.

Blanka se nechce vracet k ošklivé minulosti

Ačkoli Blanka ještě před pár dny tvrdila, že tato setkávání alkoholiků budou pro Evžena jistě přínosem, v úterý už si to myslet nebude. Sejde se v salonu s Veronikou a svěří se jí se svými obavami. Respektuje Evženovo rozhodnutí, ale bát se bude stejně, protože ví, v jak rizikové situaci se ocitl. Zkrátka by nerada, aby ho Rosťa strhl s sebou. Veronika navrhne, aby tedy začala na setkání chodit s ním. Tak by věděla, co se tam řeší, poté by společně odcházeli domů. Nehrozilo by tudíž, že by se Evžen znovu zdržel dlouho do noci někde s kamarádem – nedejbůh snad v nějaké hospodě.

Tohle ale Blanka nechce. Netouží se účastnit setkání alkoholiků a připomínat si tak vlastní selhání a odpornou minulost, na niž se horko těžko snaží zapomenout. Nehodlá se vracet do bolestných časů a zase se týrat vzpomínkami na všechny hrozné věci, které ji závislost na alkoholu přiměla dělat. Podle Evžena je ovšem právě takový přístup nejjistějším krokem k recidivě. Zdánlivě neškodná výměna názorů se po tomto jeho prohlášení promění v ostrou hádku. Blanka dokonce naznačí, že by si snad přál, aby chuti na alkohol opět propadla. Rozčílí se tak, že raději odejde. Evžen to jistě takhle nemyslel, ale na omluvy je už bohužel pozdě.

Alespoň že Kristýna má celkově úspěšnější den. Nejprve zazáří při rozhovoru v rádiu a následně si ještě zajde s Daliborem Tomáškem do Coolny. Proberou nejen jeho další články, ale také příjemnou skutečnost, že od Julie Papežové odešli další dva klienti. Je hezké vědět, že jejich snaha se někde projevuje a že úspěšně bojují za dobrou věc.

Zdroj článku:
  • Autorský text