Total Recall: Jeden z nejlepších výletů do lidské mysli se vrací do kin

Total Recall: Jeden z nejlepších výletů do lidské mysli se vrací do kin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A je to opravdu klasika od Paula Verhoevena z roku 1990, která má obnovenou premiéru 23.7. 2021. Film, který je označovaný jako jeden z pilířů žánru sci-fi je nově restaurovaný v digitální verzi.

Kromě Arnolda Schwarzeneggra si v této sci-fi podívané zahráli Rachel Ticion, Sharon Stone, Ronny Cox a Michal Ironside.

Tvůrci scénáře se nechali inspirovat povídkou Philipa K. Dicka z roku 1966. Povídka přitahovala filmaře už v dřívější době, ale vždy z projektu sešlo, kvůli finanční a technické náročnosti.

Připomenutí děje

Arnold Schwarzenegger v roli Douglase Quaida žije obyčejný život stavebního dělníka. Tedy alespoň má iluzi obyčejného života. Jediné, co mu narušuje běžný život, jsou divné sny o Marsu a tajemné ženě. Píše se rok 2084 a technologie umožňuje lidem zajímavé virtuální zážitky formou implantace umělých vzpomínek na události, které nikdy nezažili, ale chtěli by. Douglas tak využije tuto možnost a vybere si „cestu na Mars“, jednu z nabídek této novodobé cestovní kanceláře do hlubin lidského vědomí.

Zdroj: Andre Luiz Moreira / Shutterstock

Douglas by se na Mars mohl vydat i v reálném životě, ale jeho žena je zásadně proti, protože tam jsou nepokoje a není to bezpečné místo. Ve virtuální cestovce se ale při implantaci falešných vzpomínek něco pokazí. Není to totiž první zásah do mozku, který Douglas podstoupil. Ani on sám do toho okamžiku netušil, že je ve skutečnosti tajným agentem, který operoval na Marsu.

Tímto okamžikem končí poklidná pohoda v jeho životě a zjišťuje, že život, který poslední čas vedl, není vlastně jeho.

Zajímavosti o filmu

  • S rozpočtem 60 milionů dolarů šlo hned po filmu Rambo 3 o nejdražší snímek ve své době. Není ani úplně jasné, zda rozpočet nebyl nakonec překročený. V kinech potom vydělal 261 milionů dolarů a další příjmy plynuly z prodeje nosičů.
     
  • Na základě této role dostala Sharon Stone nabídku na svou nejslavnější roli ve filmu Základní instinkt (1992). Sharon v tomto filmu pracovala tak tvrdě, že i na Arnolda to udělalo dojem. Naučila se bojovému umění a byla stejně zdatná jako kaskadérky. Po natáčení se stala čestnou členkou jejich organizace. Její vypracované tělo po natáčení neuniklo ani nejslavnějšímu pánskému časopisu, který ji uvedl na jedné z titulních stran.
     
  • Role Quaida byla původně určená pro Patricka Swayzeho, ale Arnold o práci projevil tak velký zájem, že nakonec roli dostal.
     
  • Natáčelo se v Mexiku. Celý filmový štáb si prožil otravu jídlem. Pouze Arnold a jeden ze scénáristů nemoci unikli. Arnold si na základě nepříjemných zkušeností z natáčení filmu Predátor, který se točil také v Mexiku, nechával všechno k jídlu a pití vozit z USA. Scénárista Ronald Shusett si poctivě převařoval vodu i na čištění zubů a byl velice opatrný v konzumaci. Oba muži byli terčem posměchu celého štábu až do okamžiku, než začaly všem zdravotní problémy. Režisér Verhoeven na tom byl tak špatně, že měl při natáčení připravenou sanitku a zdravotníky.
     
  • Na filmu pracovalo 500 lidí, bylo vytvořeno 45 velkých kulis a 8 zvukových scén. Práce trvala půl roku. Futuristické záběry se točily v mexickém metru.
     
  • Na natáčení bylo mnoho zvířat, mimo jiné i pětiměsíční puma, která šla Arnoldovi „po krku“, ale bylo to přátelské gesto, kterým ho vyzývala ke hře.

Zdroj: