To nejlepší od krále vtipu a kouzel Václava Vorlíčka aneb tyto filmové pohádky o Vánocích nemůžete vynechat

To nejlepší od krále vtipu a kouzel Václava Vorlíčka aneb tyto filmové pohádky o Vánocích nemůžete vynechat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Václav Vorlíček byl režisérem nejen dětských filmů a rodinných seriálů, z nichž většina se může pyšnit jeho námětem i scénářem, ale i vědecko-fantastických a bláznivých komedií. Vorlíčkovy filmy patří do zlatého fondu české kinematografie a jeho pohádky se staly nedílnou součástí vánočních svátků.

V šedesátých letech si Vorlíček získal nadšení diváků parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?. Snímek si svým gejzírem originálních nápadů, Saudkovým výtvarným ztvárněním a vynikajícím hereckým obsazením vynesl několik evropských festivalových ocenění. Že se režisér našel v dobrodružných a utopicky laděných filmech potvrdil další komedií s Janem Kačerem a Jiřím Sovákem Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. A od té doby Vorlíček sypal z rukávu jednu originální komedii za druhou.

Náhodné setkání ve vlaku s výtvarníkem a scenáristou Milošem Macourkem se oběma stalo osudným. „Vorlíček a Macourek, to bylo geniální spojení, jaké se zrodí snad jednou za sto let,“ vzpomíná Jiřina Bohdalová. Vytvořili spolu sci-fi komedie s detektivní a někdy až absurdní zápletkou Pane, vy jste vdova!, Což takhle dát si špenát a Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách nebo Dívka na koštěti. Spolupracovali spolu také na seriálech Arabela, Létající Čestmír či Křeček v noční košili. 

Pohádky Tři oříšky pro Popelku (ČT1, 24.12. ve 20:30h.), Princ a Večernice (Prima, 28.12. ve 20:15h.) a Jak se budí princezny (Prima, 27.12. ve 20:15h.) se promítají dodnes každé Vánoce a my se na ně rádi znovu podíváme.  

„Jak tak sleduju, co všechno jsem natočil, říkám si, že jsem se po celý život výborně bavil – a ještě mě za to platili,“ shrnul svůj profesní život sám režisér na Karlovarském festivalu v roce 2017.