Početná knižní série románů od Terryho Pratchetta jako seriál: The Watch

Početná knižní série románů od Terryho Pratchetta jako seriál: The Watch
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zeměplocha neboli v anglickém originále „Discworld“, je knižní série čítající 41 románů, pět povídek a další publikace. Jméno „Zeměplocha“ se odvozuje od fiktivního světa ležícího na zádech obrovské, ve vesmíru plovoucí, želvě. Seriál natočený podle těchto románů zveřejnila stanice BBC.

Inspirace ano, ale nejedná se o přesnou kopii

Od 3. ledna 2021 uvede americká kabelová stanice BBC America první sezónu nového projektu „The Watch´´. Seriál čerpá inspiraci z románů „Zeměplocha“ od Terryho Pratchetta a točí se kolem městské stráže z Ankh-Morporku.

Kamenem úrazu by ale mohla být právě tato inspirace – Pratchettova dcera Rhianna dala jasně najevo, že seriál nemá ukazovat detailní kopií vybraných děl jejího otce. Chce, aby byl seriál úspěšný kvůli své vlastní kvalitě a fanoušci by neměli tvrdě hodnotit herce a štáb seriálu kvůli jakýmkoliv odchylkám od originálu (a to se zejména týče verbálních útoků na sociálních sítích).

Ve středu tohoto seriálu je městská stráž metropole Ankh-Morporku kolem kapitána Samuela „Sama“ Vimesa (Richard Dormer). Zaúkolován slečnou Sybil Ramkin (Lara Rossi) zkoumává Sam v hlavním příběhu nebezpečné spiknutí s cílem oživit velkého draka. To by pravděpodobně zničilo všechen život v Ankh-Morporku. Ale podle dřívějších informací chce seriál vyprávět spíše epizody se samostatnými uzavřenými „policejními příběhy“, jak je známe například z obyčejných kriminálek.

 

Dlouho trvající příprava

Již roku 2011 plánovalo studio natočit adaptaci Pratchettových knih. Po zdlouhavých diskuzích se nakonec dohodli na třinácti epizodové série, každý díl měl trvat 60 minut. Jenže 2014 zemřel autor knih a produkce se znovu posunula. Až 2018 se BBC znovu pustila do tohoto projektu, tentokrát ale jen s osmi díly. Natáčení začalo 2019 v Jižní Africe a příští rok by se měl seriál konečně zveřejnit.