Kvíz: Televizní seriály byly nedílnou součástí našeho dětství. Ať už proběhlo kdykoliv

Kvíz: Televizní seriály byly nedílnou součástí našeho dětství. Ať už proběhlo kdykoliv
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lidé s očekáváním usedávali před televizní obrazovky od chvíle, kdy se vůbec taková věc jako seriál objevila. A ať jste své dětství prožívali v 70., 80., nebo 90. letech, byl jistě jeho důležitou součástí.

Zlatá éra československých seriálů

Dobu 70. a 80. let bylo v tehdejším Československu možné bez nadsázky označit jako zlatou dobu televizních seriálů. Vznikla řada děl, která jsou dnes považována za klasiku a s železnou pravidelností se vrací na obrazovky v reprízách. K obrazovkám přitom většinou usedávaly celé rodiny, a proto mají dnes lidé s dětstvím spojené i seriály, které pro ně vlastně primárně určené nebyly.

Seriálovou tvorbu té doby lze rozdělit do několika oblastí. V první řadě nemá smysl zastírat, že vznikaly seriály, jejichž hlavním cílem byla politická agitace a propaganda. Díla jako Chlapci a chlapi, 30 Případů majora Zemana nebo Okres na severu jsou toho dodnes jasnou připomínkou.

Stejně tak však vznikly seriály, které se sice politice v „měkké“ formě občas vyhnout nemohly, ale jejich hlavním posláním bylo bavit. A to se jim dařilo. Umíte si představit léto bez Chalupářů? A co třeba legendární seriály z nemocničního prostředí, například Sanitka a Nemocnice na kraji města? Do této skupiny lze počítat i seriály My všichni školou povinní, Dobrá voda a řadu dalších.

Nejzajímavější skupinou seriálů ze 70. a 80. let je ale skupina třetí. Jedná se o díla, která i ve své době přinášela skutečně hluboká poselství, otevírala závažná témata a byla zpracována na vysoké umělecké úrovni. Není náhodou, že právě tyto seriály se často dostávaly do konfliktu s úřady. Jmenovat můžeme seriály F. L.Věk (vysílán pouze v roce 1971, poté uložen v „trezoru“), Sňatky z rozumu či Vlak dětství a naděje (jeho premiéra byla několikrát odložena a vysílán byl mimo hlavní vysílací časy).

Otevření stavidel v 90. letech

Pád komunistického režimu nám otevřel možnost začít sledovat i seriály západní, především americké produkce. V devadesátých letech běžela v televizi celá řada z nich. Navíc se u nás kvůli tomu, že to předtím nebylo možné, míchala produkce starší s tou aktuální. Největšími hity této doby byly seriály jako Dallas, Pohotovost, Nemocnice Chicago Hope nebo seriál pro „mladé“ Beverly Hills 90210. Obrovskou popularitu si i u nás vybudoval seriál M*A*S*H odehrávající se v době korejské války.

I v 90. letech ale vznikaly československé, posléze i české seriály. Doslova fenoménem se stal Život na zámku a velmi dobře je i dnes hodnocena adaptace nejznámějšího románu Karla Poláčka Bylo nás pět.

 

Zdroje článku: