Specialisté rozjíždí další stovku epizod ve velkém stylu: Domácí násilí a častá bezmoc obětí i policie

Specialisté rozjíždí další stovku epizod ve velkém stylu: Domácí násilí a častá bezmoc obětí i policie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Domácí násilí společností rezonuje až poslední roky. Dříve se tzv. „špinavé prádlo pralo doma“. To v překladu znamenalo, že týrané osoby prostě žily svůj smutný život plný násilí a nikde neměly zastání. Přiznat takový problém bylo ponižující a ostudné.

Příběh Kateřiny je trochu jiný. Ona měla sílu, aby se s násilníkem rozešla, ale ani to jí nepomohlo a nezachránilo život. Svůj konec vytušila, ale nedokázala nic změnit. Nedokázali ji ochránit ani policisté, přestože i jim byl její přítel Boris podezřelý tak moc, že neoficiálně konali. To však nestačilo.

Navíc byli osočeni, že pronásledují polepšeného kriminálníka, který splatil dluh společnosti a má právo na nový život. Byl vzorný vězeň. Vysloužil si podmínečné propuštění. Své divadlo zahrál mistrovsky. Cesta k Bohu mu otevřela vězeňskou bránu. Oblafl všechny a dostal se na svobodu, aby dokonal to, co před pár lety chtěl udělat kladivem, ale nestihl to. Tenkrát ho ještě policie dokázala zastavit.

Tentokrát však zvolil rafinovanější postup. Měl dost času, aby si v pohodlí cely vše do detailu promyslel. A nebyl na to sám.

Možná i oblíbený seriál dokáže na tuto problematiku upozornit.

Věděli jste, že…

Studie evropské WAVE o násilí na ženách uvádí:

v ČR 32 % žen zažilo fyzické či sexuální násilí (partner či ne, od 15 let věku)

19 % žen zažilo fyzické násilí od partnera

47 % zažilo určitou formu psychického násilí od partnera

34 % žen zažilo v dětství sexuální, fyzické či psychické násilí

(převzato z TZ Pod svícnem prostřednictvím fitsrozumem.cz)

Kateřina patřila do skupiny, která zažila fyzické násilí od partnera. Několikrát ji zbil, ona nakonec jednou podala trestní oznámení, ale potom se rozhodla, že vztah ukončí. Oznámení stáhla a chtěla začít nový život. Bývalému partnerovi nechtěla jeho život kazit. Bláhově se domnívala, že její peklo rozchodem skončilo.

Po rozchodu zjistila, že je těhotná. Přišlo jí správné, aby to otec dítěte věděl. Právě její správný postoj ji nakonec stál život. Když prodělala samovolný potrat, její bývalý partner to bral jako její pomstu a nevěřil jí, že nebyla dobrovolně na potratu. Vypravil se za ní na návštěvu, aby se pomstil za nenarozenou dceru, kterou mu ze zlovůle zabila.

Doslova za pět minut dvanáct přišla do bytu přivolaná hlídka a mohlo se zdát, že příběh má šťastný konec. Ale neměl.

Zdroje článku: