Simona Lewandowská a její pohled nejen na roli lesby Aleny v seriálu Zlatá labuť

Simona Lewandowská a její pohled nejen na roli lesby Aleny v seriálu Zlatá labuť
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
K velkému překvapení všech se ve Zlaté labuti stala dějová linka Ireny a Aleny tou nejsledovanější z celého seriálu. To je pro české diváky dobrá vizitka, protože to znamená, že nejsou tak konzervativní, jak by se mohlo zdát.

Simona Lewandowská roli Aleny vzala právě proto, že byla zvědavá, jak budou diváci reagovat na lesbickou lásku, a to poměrně detailně zpracovanou. S Kristýnou Ryškou, se kterou tvoří pár, se před natáčením neznala, ale fandila jí, stejně jako Martě Dancingerové. S Beátou Kaňokovou (v seriálu je Eva) a s Markem Kristiánem Hochmanem (Alenin snoubenec Jakub) se potkala už v jiných projektech.

Simona si jen posteskla, že na rozdíl od své seriálové partnerky Ireny, která střídá jeden krásný kostým za druhým, ona a další prodavačky tráví 90 % natáčení v uniformách, které jsou sice pěkné, ale šatníku Ireny se nevyrovnají. Navíc Alena jako chudá holka z vesnice nenosí ani v civilu nijak oslňující oblečení. V první sérii střídala dvě košile a dvě sukně. Naštěstí v pokračování se jí trošku letní šatník obohatil.

Za velkou výhodu považuje to, že ji hned při nástupu do seriálu čekalo zastřižení vlasů, takže na rozdíl od Ireny nemusí kvůli účesu trávit v maskérně tolik času. Přesto i její jednoduchý účes dokáže maskérky potrápit.

Simona se objeví i v druhé sérii komediálního seriálu z Brna

Simona je v poslední době hodně pracovně vytížená a na rozdíl od své kolegyně Beáty Kaňokové nemusí ještě řešit mateřské povinnosti. Stejně jako si užívá Zlaté labutě, ráda se vrátila i k natáčení druhé řady seriálu Dobré ráno, Brno, která vzniká díky úspěchu první série.

Brno jí přirostlo k srdci a líbí se jí, že se točí v reálném sídle televize a v seriálu se objevují i opravdoví zaměstnanci, jako je třeba vrátná. Tento seriál je na rozdíl od Labutě založený jen na humoru a natáčení je odlišné a hodně zábavné.

Jakub, nebo Irena?

Irena a Jakub
Irena a Jakub | Zdroj: koláž, TV Nova

Nicméně, v současnosti seriáloví diváci řeší hlavně Alenu a její lásku k Ireně. Sociální sítě jsou těchto postav plné. Jak už to bývá, diváci vztah ve velké míře podporují a obdivují, najdou se však i takoví, kteří seriálové Aleně doporučují, aby se přemohla a vzala si „z lítosti“ Jakuba, kterému se vlastně zhroutil po rozchodu celý svět a propadl hazardu.

Jenže jak Alena v poslední epizodě usoudila, Jakub má rád jen sebe. I kdyby Irena podstoupila drsnou „léčbu“, po návratu by našla ochranářskou náruč svého manžela Lukáše. Ona by však neměla nikoho, protože Jakub, plný předsudků, od ní dal ruce pryč, aniž by se o ni pokusil zabojovat.

Většina diváků však lesbické lásce mezi Irenou a Alenou fandí a možná to není ani proto, že jde o vztah dvou žen, ale o dvě postavy, které nic nepředstírají a musí kvůli tomu překonat složité překážky, což se divákům vždy líbí.

Zakázané lásce diváci fandí

Podobná, i když trochu jiná láska se objevila už v roce 1967 ve filmu Hádej, kdo přijde na večeři od režiséra Kramera. Mladá a sympatická dívka Joey přivedla domů na večeři Johna. John byl lékař, a to bylo v pořádku, jenže jeho barva pleti se rodičům nelíbila a prožili pořádný šok. Co na to řeknou přátelé a rodina!

A jak postupně nápadníka poznávali, začal jim imponovat. Byl vzdělaný, galantní, společenský. To je krásný příběh, který baví lidi dodnes.

Možná za čtyřicet, padesát let budou redaktoři psát o retro seriálu z první poloviny století a nebudou řešit zákeřného Bouchnera nebo těžkou dobu, ale zaujme je, jak složité to měly dvě holky, které se do sebe zamilovaly.

Zdroje článku: