Hvězdné války: Proč jsou stormtroopeři úplně marní ve střelbě

Hvězdné války: Proč jsou stormtroopeři úplně marní ve střelbě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stormtroopeři jsou základní vojenskou jednotkou Impéria ve Hvězdných válkách. Bílá a plastově vypadající zbroj je jejich symbolem asi stejně, jako jejich šíleně špatné míření při střelbě. Proč jsou tak marní při střílení? To si vysvětlíme v dnešním článku.

Stormtroopeři měli v ságách Hvězdných válek vždy špatnou mušku. To jsme si mohli všimnout již ve čtvrté epizodě, v Nové naději, ve které se vojáci v bílém představili jako zcela marní střelci. George Lucas podporoval myšlenku imperiálních stormtrooperů jako elitních bojových jednotek, nicméně v průběhu natáčení jednotlivých dílů vedla přesnost těchto vojáků, tedy spíše nedostatek přesnosti, k neustálým vtipům. Ale kde je ten zakopaný pes? Proč mají tak hroznou mušku?

Zdroj: Stefano Buttafoco / Shutterstock

Důvod špatných střeleckých schopností můžeme najít v seriálu Star Wars Povstalci, v osmé epizodě druhé série, která se nazývá „Gravitační past“. V tomto díle se jedi Kanan Jarrus a kapitán Rex přestrojili za stormtroopery, aby zachránili své přátele, kteří taktéž patřili k povstalcům. V průběhu střeleckého souboje s reálnými jednotkami impéria procedil jedi kritickou poznámku mířenou na kapitána Rexe „Teda, páni, ty vážně střílíš jako stormtrooper“, jelikož při střelbě neustále míjel své cíle. Rex na to reagoval v afektu a řvaním „To kvůli té helmě. Nevidím“. Následně přilbu sundal, hodil jí po dalších přibíhajících vojácích impéria a svou palbou dokázal svá slova. Bez přilby si každý a jeden paprsek našel svůj cíl.

George Lucas podporoval myšlenku imperiálních stormtrooperů jako elitních bojových jednotek

Stejnou narážku vypustil z úst i Luke v Nové naději, který jednoduše řekl, že v přilbě nevidí. V seriálu je tato informace ještě konkrétnější. Rex nejdříve střílel s nasazenou přilbou a nemohl nikoho trefit. No po jejím sundání měl mušku zcela dokonalou. Tento fakt dokazoval, že přilba nejen že zhoršuje výhled, ale také znemožňuje účinnou střelbu. To samozřejmě nijak nedokazuje, že by stormtroopeři nebyli hrozní i bez přilby. Bez ní by byli alespoň o něco lepší a přesnější než obvykle.

Zdroj: SkillUP / Shutterstock

Proč by někdo vědomě dával do výstroje přilbu, která znemožňuje účinnou střelbu, je zcela nepochopitelné a asi to tak i nadále zůstane. Možná špatný výsledek výběrového řízení při zadávání zakázky na tvorbu brnění, nebo úspora nákladů na výrobu.