Poslední oběť: Lukáš Vaculík jako archeolog Hruban pátrá v minulosti své ženy

Poslední oběť: Lukáš Vaculík jako archeolog Hruban pátrá v minulosti své ženy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V druhé epizodě začínají vyvstávat problémy, které způsobila smrt známé vědkyně. Ta těsně před svou smrtí dospěla k závěru, že jí někdo usiluje o život. U svého výzkumu změnila všechna přístupová hesla tak dokonale, že se do souborů nikdo nedostane. Tušila Hrubanová, kdo má na její práci zálusk?

Nestává se často, aby Lenka Vlasáková hrála divácky nesympatickou roli, ale právě v této sérii se jí to povedlo dokonale. Její postava, doktorandka Březinová, svým úsměvem, sebelítostí a pocitem nedocenění dokonale mate své okolí. Její nebezpečné ambice nejspíš vytušila i Hrubanová (Adéla Gondíková), a proto jí dala krátce před svou smrtí výpověď. To Březinová odmítá, nadále se snaží do práce docházet a udržet se ve výzkumu. Je jí také jasné, že pokud má výzkum pokračovat, nutně musí pokračovat i spolupráce s Albertem (Marek Lambora), který byl pravou rukou Hrubanové. Albertovi se ovšem moc do spolupráce nechce, a navíc ani on nemá tušení, jak prolomit změněná hesla do důležitých vědeckých poznámek. To všechny staví do nepříjemné situace –⁠ vypadá to, že se bude muset s bádáním začít znovu.

Zdánlivě nesouvisející dějová linka přivádí do děje Šmeralovi, kteří docházejí na sezení ke vztahové terapeutce Stele (Markéta Plánková), sestře Alberta. Šmeral (Jan Dolanský) je neurvalý pijan a jeho chování se stále zhoršuje. Manželka věří, že terapie by mohla jejich vztah vyvést z bludného kruhu. Manžel jen nadává a tahá z lidí peníze. Šmeralová se bojí, že přivede rodinu do maléru. Ke Stele se dostávají přes Alberta, protože, stejně jako on, žijí ve vesnici Záhřeb. 

Podivnou autonehodu Hrubanové stále důkladněji zkoumá kriminalista Fučík, který podezírá jak jejího manžela (Vaculík), tak i kněze Alberta. Hrubanová sice havarovala autem s poškozenými brzdami, ale byla také otrávena prudkým rostlinným jedem. To ukazuje právě na Alberta, který je na tyto jedy odborníkem.  

Hrubana by také ráda obvinila jeho tchýně, která je přesvědčená, že zabil její dceru kvůli životní pojistce. Najímá si advokátku Rossmanovou (Dana Morávková), aby jí pomohla najít pádné důvody, proč se chtěl Hruban její dcery zbavit. Tchýně si myslí, že měl milenku, a tak se chtěl nepohodlné manželky zbavit. Velká životní pojistka byla příjemným bonusem. Rossmanová dostává instrukce, aby se zaměřila i na úmrtí první manželky archeologa, která podle ní zemřela za podezřelých okolností. Hruban navíc ani dlouho netruchlil a vzal si její dceru.  

Její teorii nahrává i to, že se archeolog Hruban pravidelně v parku schází s mladou ženou s malým dítětem. Mohla by ona být důvodem, proč odstranil manželku? 

I čerstvý vdovec se rozhodl, že bude pátrat v minulosti své ženy, aby poznal, jak vlastně žila. Všechny stopy vedly k spolupracovníkovi jeho ženy, k Albertovi. Tomu se Táňa Hrubanová se vším svěřovala. Jenže Albert se nehodlá o svá tajemství dělit.  

Na terapii pro vdovce se potkává Hruban s Rossmanovou. Hruban přes Stelu hledá cestu k Albertovi, vychytralá právnička Rossmanová hledá důkazy proti Hrubanovi. Na sezení si však padnou do oka a Rossmanová si začíná názor na muže upravovat –⁠ přestává věřit informacím, které má od jeho tchýně. 

Zákeřná Březinová se snaží se nasměrovat podezření na Alberta, když poukáže na jeho posedlost. Kriminalistu Fučíka Albert zajímá jako klíčový svědek proti Hrubanovi, a tak se vydává za ním na venkov. Hodně se o čerstvém vdovci dozvídá Rossmanová od ženy s dítětem, se kterou se muž pravidelně setkává.  

Ustojí Albert intriky a vypořádá se s podezřením policie? Kdo si musí získat Hrubanovu důvěru a kdo je tajemná žena s dítětem? Kdo odhalí tajemství smrti jeho první ženy? 

Zdroje článku:
  • autorský text,
  • Press kit TV Prima