Pohádka S čerty nejsou žerty je milou vzpomínkou na Janu Dítětovou

Pohádka S čerty nejsou žerty je milou vzpomínkou na Janu Dítětovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S pohádkami se v době Vánoc vždy doslova roztrhne pytel, a tak je třeba dobře vybírat ty nejmilejší. Určitě mezi ně patří i ty čertovské. Jednu z nich natočil Hynek Bočan v roce 1984. V ní se nám připomene zesnulý Vladimír Dlouhý, mladý Ondra Vetchý a Jana Dítětová, která se s námi rozloučila v roce 1991.

O pohádce

Chamtivá macecha připraví svého nevlastního syna Petra o všechno, včetně dědictví po jeho otci. Petr se mezitím seznámí s dcerami místního knížete, když je zachrání při projížďce, při které se jim splašili koně. Zaujme ho vyzývavá Angelína. Petr však pro ni nic neznamená. To její sestra Adélka, hodná a skromná, se do Petra hned zamiluje. Petrova macecha se neštítí ničeho. Aby se ho zbavila, spikne se s místním správcem. Společně proti Petrovi kují pikle, pošlou ho do vězení a poté i na vojnu. Petr však uteče a protlouká se světem. Když už neví, kudy kam, potká věrného a spravedlivého přítele – samotného čerta.

Zajímavosti

Filmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko města Česká Lípa. V současné době zde najdeme motorkářský klub s názvem Pekelné doly.
Peklo se natáčelo v jeskyni, kde okupační sovětská armáda skladovala brambory.
Režisér Hynek Bočan si do jednoho záběru s čerty přál černé koně, když ale dorazila hnědá zvířata, nechal je přebarvit na černo. Jenže začalo pršet a déšť černou barvu začal smývat.

Jana Dítětová v roli hodné babičky

Původně měla ve filmu ztvárnit Dorotu Máchalovou, pro kterou si dojde čert. Mnohem lépe se však hodila do role hodné babičky, a tak zlou macechu Dorotu nakonec ztvárnila Jaroslava Kretschmerová. Hodná babička se nakonec ocitne v pekle omylem, protože čert měl odnést Dorotu. A veselá zápletka se záměnou je vedlejší dějovou linkou k osudu Petra a jeho cestou za láskou.

Lásky Jany Dítětové

První láskou jejího života byl proutník Josef Vinklář. Potkali se v Realistickém divadle a ona jeho kouzlu nedokázala odolat. Manželství jim vydrželo tři roky. Vinklář nehodlal nic na svém životním stylu měnit a ani syn Jakub z něj neudělal muže pro rodinný život. Překvapivě to byl on, kdo z manželství odešel. A to dokonce v bačkorách a bez ohlášení. Prostě už se nevrátil.

Velké lásky jako z románu se nakonec dočkala s houslovým virtuózem Davidem Oistachem. Jenže ten nečekaně zemřel během jednoho turné a bylo po romantice.

Ani v kariéře se jí už nedařilo. Po roli ve filmu Život, který šel do trezoru, to bylo ještě horší. Zbyly na ní už jen role babiček. Kromě zmíněné pohádky si zahrála také babičku Vaška ve filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak dostat tatínka do polepšovny.

Každý neumí přijímat rány osudu jako výzvu a Dítětová se uzavřela do sebe. Říká se, že popíjela alkohol, ale nikdo ji opilou neviděl. K smutku na duši se přidala paradentóza a bolesti v kyčlích. Po revoluci, která byla pro řadu umělců novým startem, už se z hereckého života stáhla úplně. Měla problémy s pamětí, přidala se cirhóza jater a rakovina hrtanu. Zemřela ve věku 65 let v roce 1991.

Pohádka S čerty nejsou žerty je ve vysílání TV Prima 26. 12. večer.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text