Podnájemníci: Pod taktovkou Františka Filipa se začínající herečka Ivana Andrlová vyrovnala talentem Hanzlíkovi a Kolářové

Podnájemníci: Pod taktovkou Františka Filipa se začínající herečka Ivana Andrlová vyrovnala talentem Hanzlíkovi a Kolářové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní komedie z roku 1976 je prvním filmem z trilogie o trampotách dvou osiřelých sourozenců, třináctileté Alenky (Ivana Andrlová) a třiadvacetiletého Zbyňka (Jaromír Hanzlík). Vychází ze zvláštní rodinné situace, v níž si sourozenci navzájem musí nahradit rodiče.

Zbyněk by se rád oženil a přivedl domů novou „paní domu“ (Daniela Kolářová). Je přesvědčený, že by to bylo dobré řešení pro mladší sestru, která po smrti rodičů převzala vedení domácnosti, přestože byla ještě dítě. Konečně by si tak sestřička mohla dopřát obyčejné starosti dívek jejího věku. Jenže jeho plán má jeden velký háček. Alenka se v roli hospodyně našla a nemá v úmyslu na současném a dobře fungujícím rodinném systému nic měnit.

Zbyněk tak se svou přítelkyní vymyslí malou lest a budoucí nevěsta se nastěhuje do bytu jako podnájemnice. Zbyněk doufá, že se tak snadněji spřátelí s Alenkou a začne se pozvolna starat o domácnost. Jenže otěže v domácnosti drží v rukou pevně Alena a jak se ukazuje, Kateřina nemá o vedení domácnosti moc jasnou představu. Nemá na rozdíl od Alenky žádnou praxi, a tak v soužití vzniká celá řada humorných situací.

Nemalou zásluhu na oblíbenosti této rodinné komedie, která získala na MTF Zlatá Praha v roce 1977 Cenu za nejlepší komedii, mají dozajista sympatické a svěží herecké výkony ústřední trojice – Jaromíra Hanzlíka, Ivany Andrlové a Daniely Kolářové. Úspěch filmu motivoval tvůrce, aby vznikly další dva filmy: Otec nebo bratr (1978) a Dopis psaný španělsky (1980).

herci v současnosti
herci v současnosti | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto, koláž

Přestože bylo Ivaně Andrlové 16 let, neměla problém věrohodně zahrát žačku základní školy. Bylo také jasné, že mladá dívka má talentu na rozdávání. Režisér František Filip si ani nemohl do tří hlavních rolí vybrat lépe. Pro Andrlovou to byl dobrý start do hereckého života. Posléze byla nejčastěji obsazována do rolí princezen v televizních pohádkách. Svou živelností a rozverností v mládí připomínala mladou Natašu Golovou.

O dvojici Jaromír Hanzlík a Daniela Kolářová nejde napsat nic negativního. Právě sedmdesátá a z části i osmdesátá léta se jim jako dvojici velice dařilo a chemie mezi herci jasně fungovala. V Podnájemnících jsou oba uvolnění a přirození. Scénář je postavený tak, aby neprosazoval nuceně humor, ale nechal ho vycházet z obyčejných všedních starostí vyplývajících z každodenního soužití lidí v jednom malém bytě.

Česká televize odvysílá televizní film v HD kvalitě 2. prosince v podvečer.

Zdroje článku: