Po přečtení spalte: Tajné služby ve spárech humoru

Po přečtení spalte: Tajné služby ve spárech humoru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Brilantně napsaná komedie Po přečtení spalte je ideálním adeptem na odlehčení sváteční atmosféry. Americký snímek bratrů Coenových nabídl hvězdné herecké obsazení, chytrý scénář a spoustu humoru. A právem si vysloužil ocenění filmové kritiky i diváků.

Ukradené memoáry agenta CIA

V hlavních rolích snímku excelovaly hollywoodské idoly Brad Pitt, George Clooney a John Malkovich. Zdařile jim v příběhu sekunduje i Tilda Swinton.

Brad Pitt, který má pověst charismatického krasavce, ve snímku dokázal, že mu není cizí ani komediální rovina.

Stěžejním motivem snímku jsou memoáry o CIA, které píše zkrachovalý bývalý analytik, jehož nejlepším přítelem je lahev. Jeho již brzy bývalá manželka si ovšem dotyčná data „půjčí“, asistentka jejího právníka však CD s tímto soukromým obsahem zapomene ve skříňce ve fitness centru.

Dvojice zaměstnanců posilovny pak nabude dojmu, že na médiu se nacházejí zvláště přísně utajované informace, které by se daly výhodně zpeněžit. Do toho jsou osudy jednotlivých hrdinů propojené a nějaké ty pletky tu má téměř každý s každým. Díky této zápletce se začne roztáčet kolotoč plný černého humoru.

V hlavní roli černý humor

Brad Pitt a George Clooney si ve filmu plném zdařile vypointovaných absurdit brilantně střílejí i sami ze sebe a z vlastní pověsti sexsymbolů. Chaos na plátně je jen zdánlivý, když se necháte vtáhnout do děje, zjistíte, že je dokonale promyšlený.

Bratrům Coenovým se podařilo natočit komedii, která sledující doslova nenechá ani na chvíli vydechnout. Současně jednotlivé postavy nejsou jen zkarikovanými figurkami, ale uchovávají si lidskost a vlastnosti, díky nimž se s nimi divák může velmi dobře ztotožnit.

Ačkoli se nejeden divák bude červenat při slovníku, který postavy běžně používají, rozhodně se nedá říct, že by film Po přečtení spalte patřil mezi samoúčelné a plytké vulgarity. Natočit se podařilo inteligentní parodii na sofistikované politické thrillery.

Pokud tak hledáte v předvánočním čase oddechovou komedii, která vás nebude zasypávat sněhem, Santou a sladkobolným poselstvím o tom, jak je potřeba být na sebe alespoň jednou v roce hodní, jednoznačně si tento film pusťte.