OKTOPUS: Ženy, které jsou trochu proti své vůli součástí života kapitána Dítěte

OKTOPUS: Ženy, které jsou trochu proti své vůli součástí života kapitána Dítěte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kapitán Dítě je komplikovaná osobnost a ženy v jeho okolí nemají snadné se s ním naladit na společnou vlnu. Postupně vychází na světlo drobnosti z minulosti kriminalisty, do níž patří i jeho exmanželka, která s ním neměla úplně jednoduchý život.

Trpělivou bývalou manželku kapitána Dítěte (Miroslav Krobot) si v třináctidílném seriálu České televize zahrála sympatická padesátnice Zuzana Stivínová. Její postava sice nesdílí s Dítětem společnou domácnost, ale bývalí partneři se potkávají prakticky denně v práci, kde pracuje jako laborantka forenzní expertízy.

Manželství nezkrachovalo kvůli ztrátě sympatií a přitažlivosti, jak je zřejmé z děje. Problém byl v tom, že je Dítě nevyléčitelný karbaník – pokud zrovna ve volném čase nehraje karty, tak vsází na koně. Svou vášeň bohužel nedokázal udržet v rozumných mezích a poté, co prohrál i byt, jeho manželce došla trpělivost a řekla dost.

Je však zřejmé, že kdyby se Dítě „polepšil“, jeho bývalá manželka by ho vzala na milost. Stále je pro ni přitažlivý a jak je zjevné, nebrání se ani tomu, prožít s ním hezký večer.

Dítě by se také rád do svazku vrátil, ale svých neřestí se nedokáže vzdát. Vypracoval si však způsob, aby před exmanželkou budil dojem, že už nehraje a nesází. A když už to opravdu vypadalo, že by mu to uvěřila, stačilo pár slov kamaráda, který byl nadšený z hezké (společné) výhry na dostizích, aby pravda vyšla najevo a exmanželka pochopila, že muž jejího života už jiný nebude.

Zuzana Stivínová
Zuzana Stivínová | Zdroj: Fikota / © Česká televize

Zuzana Stivínová si své role velice pečlivě vybírá. Diváci si ji budou nejspíš pamatovat jako veterinářku Lenku ve filmu Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky. Od té doby ušla dlouhou cestu. Mluví plynule anglicky, francouzsky a slovensky. V době, kdy vychovávala syny, klidně odmítala i lákavé zahraniční nabídky, protože rodina je pro ni na prvním místě. Běžně nepřijímá role v soap operách ani v komerčních projektech.

Kapitánka Fáberová asi nakonec svého kolegu vezme na milost

Marika Šoposká
Marika Šoposká | Zdroj: Fikota / © Česká televize

Ani Fáberová (Marika Šoposká) není úplně jednoduchá bytost a navzdory mladému věku je spíše samotářská a hodně uzavřená. Možná za to může složitý vztah s otcem, jak bylo naznačeno.

Fáberová se snaží se svým kolegou vycházet, ale ani ona neoceňuje jeho životní styl. Přestože pracují na případech spolu, každý vlastně vyšetřuje sám. Mladá kriminalistka už svému nadřízenému (Kryštof Hádek) dala najevo, že se jí s kolegou Dítětem nepracuje dobře, spolupráce drhne a raději by se nechala přeřadit jinam.

K její velké smůle však spolu s Dítětem vykazují ve vyšetřování odložených případů velice dobré výsledky, takže šéf nemá žádný důvod dělat personální změny. Navíc moc dobře ví, že kapitán Dítě je i přes své slabosti velice dobrý vyšetřovatel, který by měl dávno daleko vyšší postavení, kdyby si opakovaně kariéru nekazil svými hráčskými úlety. Fáberová si tak prostě jen musí na kolegu zvyknout a jeho nedostatky vzít na milost.

Pro třiatřicetiletou Mariku Šoposkou je role určitě změna k lepšímu, protože poslední seriál, kde se objevila, byla skomírající Ordinace v růžové zahradě, kde si zahrála lékařku Bibi.

Na tomto seriálu se jí líbí hlavně to, že kromě kriminálních případů jde o spletenec velice zajímavých vztahů mezi postavami. Fáberovou potom oceňuje hlavně za snahu vybudovat si nějaký pevnější vztah s Dítětem.

Zdroje článku: