Zajímavosti z Netflixu: Překvapivá fakta o seriálu Bridgertonovi

Zajímavosti z Netflixu: Překvapivá fakta o seriálu Bridgertonovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Bridgertonovi se během měsíce stal nejsledovanějším původním seriálem na streamovací platformě. Je to rozhodně chutná skvělá oddechovka, která diváky uvede do světa extravagantních sídel, oslnivých kostýmů a skandálních drbů.

Ale jak historicky přesné je v seriálu zobrazení Anglie z éry Regency (začátek 19. století)? 

Odpověď je překvapivá. Vzhledem k tomu, že nejde o dobový dokument, je seriál velice silně inspirovaný tímto obdobím.

Hlavním tahákem seriálu je zobrazení trochu „chlípné“ vysoké společnosti regentského období. Právě tato společenská třída byla svázaná řadou přísných kodexů etikety. Šlo o členy královské rodiny, aristokraty a nejbohatší a nejvlivnější lidi ze střední třídy. S nadsázkou by se dalo říct, že tato společenská vrstva se skládala z celebrit a influencerů své doby. Tato nejvlivnější skupina lidí tvořila trendy té doby.

A právě krásní a zajištění Brigertonovi patřili do této společenské vrstvy, která zhruba polovinu roku žila sezónou plesů a společenských večírků. Privilegovaní lidé se stahovali ze svých odlehlých panství na toto období do Londýna, uzavírali tam obchody, navazovali kontakty a samozřejmě umožňovali debutantkám a způsobilým mladým mužům vést námluvy. Některé snahy matek provdat své dcery byly až komické.

Mladí lidé ve společnosti, Zdroj: Netflix Media Center

A co Lady Whistledown, tajemná skandalistka, jejíž společenské sloupky vyvolávají strach a radost mezi elitou? 

Opět se jedná o docela přesné zobrazení dobové chuti na drby. Sloupky v novinách a časopisech skutečně pokrývaly milostné aféry a vzrušující bláznovství vyšších tříd. Zase tak moc odlišní lidé v té době nebyli a vždy si rádi přečetli ty nejpikantnější příběhy například v Town and Country Magazine, jehož stránky „Tête-à-Tête“ zaznamenávaly skandální a chlípné styky bohatých lidí, které národ sledoval.

Na rozdíl od tajemné Lady Whistledown však v tehdejší době byly uvedeny příběhy anonymně a bylo jen naznačeno několik indicií, podle kterých lidé spekulovali, kdo je vlastně postavou v nějakém skandálním odhalení.

Předchůdci dnešních bulvárních plátků byli v oblibě už od konce 18. století a jedním z nejvíce propíraných členů britské smetánky byl Lord Byron a jeho rodina, plná skandálů a mimomanželských vztahů, které byly popisovány jako sexuální orgie.

Dalším velkým tématem seriálu jsou kostýmy. Slavný výrobce korzetů Mr. Pearl byl jedním z návrhářů v zákulisí, který zajistil, že korzety napodobují styl pozdější viktoriánské doby. Tvůrci seriálu si dovolili použít větší barevnost, aby byly společenské události živější. Ženy v seriálu mají také více šperků, než se běžně nosilo.  

Co není přehnané, je nedostatek sexuální výchovy mezi elitními mladými ženami té doby 

Když Eloise Bridgerton zvolá:

„Jak může žena mít dítě? Myslela jsem, že musí být vdaná,“ 

vystihuje to přesně úroveň informovanost mladých žen z lepší společnosti. Přestože úkolem matek bylo připravit dcery na jejich sexuální život, většinou dívky dostaly instrukce až před svatební nocí, a to ještě stylem:

„Zavři oči a pomysli na Anglii.“

Seriálová postava královny, Zdroj: Netflix Media Center

Královna s tmavou pletí?

Nelze také ignorovat nápadnou rasovou rozmanitost, která podle tvůrců není výsledkem cíleného castingu, ale tvůrci se rozhodli nebrat barvu pleti v potaz. Jejich seriálová země je tak spíše alternativní Anglií té doby, kdy měla země „bílého“ krále Jiřího III. a „černou“ královnu Charlotte.

I přesto, že v tomto případě jde o fikci, řada historiků se domnívá, že skutečná Charlotta z Mecklenburg-Strelitz měla africké předky. Seriál se tak nechal touto myšlenkou inspirovat. Rovněž je doloženo, že v té době žilo v Anglii přibližně 20 tisíc lidí tmavé pleti, takže nebylo nijak vzácné je potkávat. Bývalý otrok a boxer Bill Richmond je příkladem toho, že se dokázal dostat do vyšší společnosti a patřil k nejprominentnějším mužům své doby. Tvůrci podle jeho vzoru vytvořili postavu Willa Mondricha.

Shrnutí

Přestože Bridgertonovi jsou seriálem pro zábavu, podstatná část seriálových charakterů vychází ze základních rysů tehdejší společnosti.

Zdroje článku: