Nemocnice na kraji města: Špatné výsledky léčby prominentního pacienta doléhají na všechny lékaře

Nemocnice na kraji města: Špatné výsledky léčby prominentního pacienta doléhají na všechny lékaře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve 4. epizodě se stále vše točí kolem prominentního hokejisty. Výsledky po operaci loktu nejsou uspokojivé, což se doneslo i k řediteli nemocnice. Ten to vidí jako špatnou reklamu a chce od lékařů vysvětlení. Štrosmajer nespokojenému pacientovi vysvětluje, že je to i na něm a že musí doktorům věřit.

Blažej má konečně svůj vytoužený japonský vůz, což nikomu v nemocnici neunikne. To, kde vzal na nákup peníze, se bude brzy řešit. Jeho tchán pochopí dříve než ostatní, že mladá sestra z nemocnice nepůjčuje peníze z věna na počkání, a to by mohlo v manželství jeho dcery způsobit dusno. Přijde mu, že věc může vyřešit tím, když Blažejovi peníze pro Inu půjčí – Blažej tak nebude cítit k pohledné sestřičce vděčnost, která by se mohla zvrtnout v něco jiného.  

Spolubydlící Alžběty Čenkové je stárnoucí doktorka Králová. Ta nemá na muže štěstí a svěřuje se Alžbětě, že by jí ke spokojenému životu stačilo dítě. Má už své roky a pokud má být matkou, musí to být teď. Alžběta naopak na děti nemyslí. Sotva začala svou kariéru a chce se především věnovat práci. Tento postoj si bude držet vlastně celý život.

Jako mladá a zdravá žena však nemá nic proti vztahům, a tak se přes poslech hudby sbližuje s internistou Řehořem. Nebude to však osudová láska mladé lékařky.

doktor Štrosmajer
doktor Štrosmajer | Zdroj: Přiba Mrázová a Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Lidumil Sova má v tomto období hlavně starosti s nezvedeným synem Karlem. Ten údajně pije jako duha. To mu oznámí jeho snacha Kateřina. Ta si vzala doktora, který pocházel z lékařské rodiny a měl všechny předpoklady, aby pokračoval v rodinné tradici. Kateřina nelibě nese, že její muž nemá žádné ambice, nedokáže si získat v oboru respekt a své komplexy řeší alkoholem. I ona by ráda dělala kariéru, ale s vyhlášeným alkoholikem nemá moc šancí. Svému tchánovi oznamuje, že manželství je ve vážné krizi a ona se hodlá neperspektivního manžela zbavit.

Sova je stále zaslepený otcovskou láskou, ale Kateřina je přesvědčivá, a tak se Sova rozhodne za synem zajet na nové pracoviště a přesvědčit se. Své snaše dá nakonec za pravdu. Ani on není ochotný tolerovat lékaře, který pije. Navíc nechce, aby Karel zneužíval jeho dobré pověsti, a tak se rozhodne napsat dopis primáři Karlova oddělení ve Žďáru. V něm jasně vyjadřuje své stanovisko, že se nehodlá syna zastávat a za vlastní chyby musí nést zodpovědnost jako každý jiný lékař. Ve skrytu duše doufá, že až Karel spadne na dno, donutí ho to něco dělat. A on ho rozhodně podpoří, ale touto zkušeností si jednoduše musí projít sám.

Zajímavosti o seriálu

Dietlovo životní dílo si získalo v socialistickém bloku mimořádnou pověst. Mezi největší obdivovatele patřili Němci, ale kvůli jejich investicím se muselo v seriálu dělat hodně úprav. Zajímavé je, že v Sovětském svazu se seriál nevysílal. Údajně by nikdo nevěřil, že taková nemocnice může existovat. Pravdou je, že cenzura východním směrem byla opravdu důkladná a nebylo žádoucí, aby se v Sovětském svazu vědělo, že existuje i kvalitnější životní styl, než který jim nabízí propaganda.

Eliška Balzerová, která se stala nejpopulárnější ženskou postavou seriálu, původně neměla tuto roli dostat. Herečka uvedla, že původně měla hrát roli Iny. O obsazení Alžběty Čeňkové se trochu spekuluje, ale s největší pravděpodobností byla role určená pro Libuši Šafránkovou. Eliška Balzerová měla hrát sestru Inu, milenku Blažeje. Režisér Dudek nakonec z nějakého důvodu změnil názor a Šafránková se objevila až ve třetím pokračování seriálu, které už zdaleka nemělo takovou diváckou oblibu.

K vidění 7. května na ČT1 v 17:35.

Zdroje článku: