Nedotknutelní: Filmová adaptace skutečného příběhu obchodníka se šampaňským, který se ocitl na vozíku

Nedotknutelní: Filmová adaptace skutečného příběhu obchodníka se šampaňským, který se ocitl na vozíku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Životopisné drama s prvky komedie se stalo divácky veleúspěšným snímkem. Film byl natočen na základě skutečného příběhu, což jej činí ještě hodnotnějším. Režisér uvedl, že dostal na tři tisíce děkovných zpráv od uživatelů invalidních vozíků.

Skutečný osud obchodníka se šampaňským

Pro film byla inspirace autobiografie sepsaná na základě příběhu dřívějšího obchodníka se šampaňským. Tím byl Philippe Pozzo di Borgo. Při paraglidingu si v roce 1993 poranil páteř, a ochrnul na horní i dolní končetiny. V roce 1996 mu zemřela manželka na rakovinu. Když si našel 21letého pečovatele Selloua, jeho okolí pochybovalo nad tím, zda to byl dobrý krok. Právě on ale dostal Philippa z depresí. Na cestě do Maroka si našli budoucí manželky, a zůstali přáteli. Jediný rozdíl oproti filmu je, že Sellou nebyl černoch.

Ocenění pro herce

I když snímek posbíral mnoho ocenění v rámci Evropy, v Americe příliš kladně přijat nebyl. Byl tam totiž považován za rasistický. Představitel jedné z hlavních rolí, Omar Sy, dostal Césara za nejlepší herecký výkon. Na slavnostním ceremoniálu v únoru roku 2012 se tak stal prvním černochem, kterému bylo toto ocenění uděleno.

Laskavý humor

Film je silně lidský a rozhodně nepůsobí zkostnatěle. Objevují se v něm vtípky, kterými se snaží mladý černoch odlehčit jinak velmi vážnou situaci. Například zazní hláška: „Víte, kde najdete kvadruplegika?“ – „To nevím.“ – „Tam, kde jste ho nechal.“

Raketový divácký úspěch

Ve Francii se 16 týdnů po uvedení do kin stal snímek vůbec nejnavštěvovanějším francouzským filmem všech dob. V celosvětovém měřítku film vydělal neskutečných 328 miliónů amerických dolarů, což jej činí nejen nejúspěšnějším evropským filmem roku, ale také nejúspěšnějším neanglicky mluveným filmem v historii kinematografie.

Životopisný snímek byl uveden v roce 2011.