Nebezpečí showbyznysu aneb 5 herců, kteří tragicky zesnuli přímo na filmovém place

Nebezpečí showbyznysu aneb 5 herců, kteří tragicky zesnuli přímo na filmovém place
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herecká práce není zdaleka tak snadná jak vypadá. Někdy může být velmi vysilující a nebezpečná. Některá natáčení probíhají v náročných podmínkách a může dojít až k tragickým neštěstím. Častou nehodou při natáčení bývá také selhání srdce nebo jiných životně důležitých orgánů.

Dramatický odchod českého komika

Jan Libíček začínal v padesátých letech jako divadelní herec v tehdejším Gottwaldově. Nezapomenutelné jsou jeho estrády, kdy publiku vykládal o tom, jak vždycky miloval tělocvik a pak všechny překvapil hvězdou v přímém přenosu. Byl výtečným komikem, který i ve vedlejší roli dokázal skvěle pobavit. Jeho nejznámější filmovou rolí je fasádník Petrtýl z filmu Světáci (1969).

V květnu roku 1974 mu uprostřed natáčení filmu Jak utopit doktora Mráčka selhaly ledviny. Herec trpěl cukrovkou a zdravotní potíže, které se dostavily v průběhu natáčení potlačoval. Ztratil vědomí uprostřed scény, kdy jako vodník Alois čekal s ostatními vodníky v loďce na Vltavě na doktora Mráčka, aby ho společně utopili. Upadl do vody a po vylovení záchranáři se dal před doktory na útěk. Jeho strach z doktorů ho dohnal a Libíček zemřel během převozu do nemocnice v pouhých 43 letech. 

Rodinné neštěstí Leeových

Legenda světové kung-fu kinematografie Bruce Lee zemřel na selhání srdce během natáčení filmu Hra smrti (1978). Stihl natočit pouhých 11 minut filmu, ale film byl i přesto po jeho smrti dokončen. Ve většině záběrů je vidět pouze zezadu nebo byly použity záběry z jeho předchozích filmů. Paradoxem je, že jeho postava je zabita při bojovém útoku záměnou slepých nábojů za ostré - a stejnou tragickou smrtí zemřel syn Bruce Leeho - Brandon Lee - při natáčení hlavní role ve filmu Vrána (1994).

Tragédie v Hollywoodu

K trojnásobné tragédii došlo během natáčení hororu Zóna soumraku, na jehož režii se podílel i Steven Spielberg, kdy se při natáčení na Vica Morrowa a dva dětské vietnamské herce zřítil vrtulník. Po této tragické události se v Hollywoodu zpřísnila pravidla, za kterých se mohou dětští herci zúčastnit natáčení filmů. 

Smrtelný požár při natáčení

Martha Mansfieldová byla americkou herečkou dvacátých let. Při natáčení romantického filmu The Warrens of Virginia jí v autě začaly hořet šaty a mladá herečka podlehla popáleninám. Spekuluje se, zda si sama zapálila nebo ji nedopalek do auta vhodil kolemjdoucí. 

Smutný konec lovce krokodýlů

Slavný lovec krokodýlů a australský autor dokumentárních filmů o krokodýlech Steve Irwin vyrůstal s rodiči v zoo a později se stal lovcem problematických krokodýlů. Natočil 80 hodinových epizod slavného dokumentárního filmu Lovec krokodýlů. V roce 2006 natáčel záběry pro dokumentární pořad své dcery a setkání s velkou trnuchou, která ho bodla přímo do srdce, se mu stalo smrtelným. In memoriam byl oceněn přínosem v oblasti ochrany volně žijících zvířat.