Na Boží hod připravila ČT koncesionářům československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty

Na Boží hod připravila ČT koncesionářům československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváci si mohou vybrat, zda zvolí slovenský jazyk, nebo český dabing. Mariana Čengel Solčanská do vyprávění o krásné zámecké slečně Julii, která v zakletí bloumá staletími, obsadila Katarínu Krajčovičovou, Ladislava Bédiho, Mariána Labudu ml., Zuzanu Norisovou, Michala Isteníka či Jitku Čvančarovou.

Jedna z hlavních postav je Juraj. Není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. A díky tomu se u něj z různých knih, novin a časopisů dozvídá o světě, o nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta až do Ameriky. Na to potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně tajemná slečna Julie. Je krásná a tvrdí o sobě, že je majitelkou místního velkého panství i se zámkem. Nesmí ale nikomu říct, že někdy počátkem 17. století ji do věčnosti zaklela bohatství a moci chtivá teta, ani o tom, kdo a jak ji může prokletí zbavit.

Julie
Julie | Zdroj: Mayo Hirc / © Česká televize

Z minulosti si odnesla tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj, kterého potkává s posledním zlatým dukátem v dlani, je její poslední šancí. A Juraj zlatý dukát potřebuje. Za něj by si mohl koupit lístek na loď do Ameriky. Netuší ale, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají.

Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. A potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet. Folklorností mají Tři zlaté dukáty nejblíž k Perinbabě a humorem k Popelce,

upřesňuje Mariana Čengel Solčanská.

Pro diváky bude Juraj neznámou tváří

Juraj
Juraj | Zdroj: Mayo Hirc / © Česká televize

Pro herce jde o první velkou hereckou příležitost. Rád poskytl o svých dojmech z natáčení rozhovor.

Co vás na příbězích v pohádkovém žánru nejvíc fascinuje?

Na pohádkových příbězích mě nejvíc fascinuje jejich nejzákladnější poselství. Tedy že dobro vždy vítězí nad zlem. Že nikdy nemáme ztrácet naději. Že nikdy nemáme přestat věřit v lásku. To jsou hodnoty, se kterými chci žít navždy. Jen si vezměte pastýře Juru ze Třech zlatých dukátů. Myslí si, že musí odejít ze své rodné země daleko do světa, aby se vymanil z tradičního života svých předků, své rodiny, a tím našel skutečné štěstí. I on sám nakonec zjistí, že stačí, když mu do života vstoupí láska.

Který z klasických pohádkových motivů je ve Třech zlatých dukátech tím nejvýraznějším?

Mohl bych se opakovat a odpovědět, že je to dobro, co vítězí nad zlem, a láska, co hory přenáší. Ale tahle pohádka má ještě jedno poselství – buďme k sobě jako lidé ohleduplní, nebuďme k sobě lhostejní. Nikdy nevíme, kdo a kdy může potřebovat naši pomoc. Nikdy dopředu nevíme, koho můžeme zachránit.

Herci se pro role v pohádkách učí šermovat nebo jezdit na koni. Jakou dovednost jste si pro natáčení pohádky Tři zlaté dukáty musel opatřit vy?

Moje příprava na roli Jury byla skutečně výjimečná. Naučil jsem se jezdit na koni, i když ke šťastnému konci neodcválám, ale došlapu na kole. Taky jsem nějaký čas prožil na ovčí farmě, abych se pokusil pochopit, co všechno musí dobrý pastevec umět. Při natáčení ale vypadala práce se stádem ovcí úplně jinak. Musel jsem se popasovat s tím, co přinesl daný okamžik. Ale všechno, co jsem se pro roli Jury před první klapkou pohádky Tři zlaté dukáty naučil, mi pomohlo k tomu, abych se do této postavy postupně převtělil.

Juraj je takovým slovenským Cimrmanem. Zajímají ho vynálezy i technické vymoženosti. S čím jste měl před kamerou největší práci?

Ze všech vynálezů, se kterými jsem byl v průběhu natáčení v kontaktu, jsem to měl nejtěžší s bicyklem. Někdy jsme skutečně zdolávali náročné tratě, a to i za nepříznivého počasí.

Hlavní hrdinové pohádek mají několik velmi výrazných vlastností. Které má Juraj?

Juraj je člověk cílevědomý, plný odvahy i pokory, skromnosti a lásky. Je to zkrátka hlavní hrdina, jak se patří. Ale i on má svoje dobré a trochu horší vlastnosti. Například, než potkal Julii, tak často býval zahořklý vůči druhým a sem tam překvapil i ostrým jazykem.

Ani herečka Katarína Krajčovičová jako Julie nebude mít lehký úděl

Julia
Julia | Zdroj: Mayo Hirc / © Česká televize

Tři staletí žije Julie v zakletí. Byla bohatou zámeckou paní, ale její rodina ji kletbou připraví o všechno. Zjevuje se jednou za sto let a hledá někoho, kdo by ji za zlatý dukát z prokletí vysvobodil. Teď by ji mohl vysvobodit Juraj, jenže ten nesní o zachraňování dívek, ale o cestě do Ameriky.

Jejím hlavním přáním po vysvobození z prokletí bylo, aby do krajiny, které kdysi vládla, vrátila pořádek a mír. Aby v její zemi žili lidé šťastně a nemuseli odcházet jinam. Později pochopí, že život není jen o panovnických povinnostech, ale také o lásce.

Pro Katarínu byl největším zážitkem z natáčení řízení velice starého automobilu, který měl jen tři kola a vzadu připevněný motor. Musela se hodně soustředit, aby tento vzácný historický model nějak nepoškodila.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text