Mojmír Kalina: Milovaný i nenáviděný učitel z Ulice

Mojmír Kalina: Milovaný i nenáviděný učitel z Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pavel Nový alias Mojmír Kalina se v Ulici objevuje už dlouhých deset let. Je uznávaný nejen mezi studenty, ale i mezi kolegy, a zdá se, že jeho postava se téměř nezměnila.

„Studentům ukáže, že nic u něj nezískají zadarmo. Občas to schytají i hozenou křídou. Na druhou stranu ti, kteří budou v jeho předmětech prospívat, budou mít od něho klid,“ řekl o nové postavě Pavel Nový.

Mojmír Kalina je profesor na místním gymnáziu a vyučuje zde matematiku a fyziku už téměř deset let. Je to muž ze staré školy, který má rád pořádek. Někdy ani neváhá po studentech hodit křídu, je-li to nezbytné.

Disciplína a etika je pro něj na prvním místě. Najdou se i tací, kteří tohoto profesora, jenž nikomu neslevuje, nenávidí. I když pro to vlastně nemají sebemenší důvod, jelikož se tento profesor snaží stavět vždy na stranu spravedlnosti. Je respektován studenty, ale i profesory v tamějším profesorském sboru. Najdou se tam ale i protivníci. Mojmírovi není ale zarputilost cizí, a tak se s nimi snadno vypořádá. Dá se o něm i říci, že je velmi soutěživý, což je často úsměvné. Navíc nikdy neodmítne partii šachů, která je Mojmírovou velkou vášní a srdeční záležitostí.

Láska jménem Boženka

Mojmír Kalina nastoupil na gymnázium jako svobodný muž, který se svou minulostí nikdy neměl potřebu svěřovat. Snad je to tím, že bere život takový, jaký je, a jako fyzik a matematik kráčí s hlavou vztyčenou vpřed. A jak to tak bývá – na každého čeká ve světě láska.

A ta Mojmírova se jmenuje Boženka Puklická. Ta na místním gymnáziu zaujala místo ředitelky a Mojmíra od samého začátku považovala za charismatického muže. Postupem času jeho galantnost a dvoření se zafungovalo a s Boženkou později začali tvořit oficiální pár. 

Vůči jejich vztahu byl ale zatvrzelý právě syn Boženy Puklické – Oto – který si s Mojmírem vůbec nerozuměl. Respektive nerozuměl tomu, jak se jeho matka mohla zamilovat do někoho takového. Jeho názor se začal na Mojmíra měnit až poté, co se ti dva sestěhovali. 

Landová versus Kalina

Po Boženčině psychickém zhroucení díky pracovní vytíženosti je jí Mojmír obrovskou podporou. A nejen pro ni, ale i pro jejího syna Otu. Když probíhal konkurz na nového ředitele gymnázia, Mojmír Boženku ale nepodpořil. A to z prostého důvodu – bál se o její zdraví. To ale vyvrcholilo v několik hádek, kdy se Mojmír Božence snažil vysvětlit, proč jí svůj hlas nedal.

Ta konkurz prohrála a na její místo nastoupila její sokyně – Irena Landová. Ta svou funkci začala brát natolik vážně, až se stala trnem v oku několika profesorů včetně Mojmíra Kaliny. Nová ředitelka si zasedla totiž nejen na syna Boženky Puklické, ale také právě na Mojmíra. I když mu lezla často na nervy, znovu a znovu na povrch vyplouvala Mojmírova tvrdohlavost, jež mohla někdy působit až úsměvně. Kalina totiž nemíní poslouchat každé výslovné přání ředitelky a často ji odkazoval někam. 

 

Zdroj: