Meky (2020): Právě běží v kinech filmový portrét zpěváka, který porazil i Karla Gotta

Meky (2020): Právě běží v kinech filmový portrét zpěváka, který porazil i Karla Gotta
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dokumentární počin Šimona Šafránka o tom, jaké životní zvraty si prožil Meky Žbirka, není statickým portrétem, ale pořádnou dávkou humoru, energie a emocí. Právě běží v českých kinech hudební životopisný film Meky.

Šok populární hudby!

Po čtrnácti nepřetržitých vítězstvích zlatého Karla Gotta se najednou objevil obrýlený plachý outsider, který se postaral o naprostou senzaci, když mistra předběhnul a stal se Zlatým slavíkem on. Bylo to v roce 1982, kdy hvězda Mekyho Žbirky strmě stoupala, a on tak prožíval svou vlastní beatlemanii.

V té době vznikly hity, které jsou aktuální i dnes.

Co jej potkalo?

Co vše si Meky zažil na své cestě od té doby, kdy v ruce poprvé držel kytaru, až po chvíli, kdy se mu podařilo nahrát desku v prestižních studiích Abbey Road? Potkáte se s dlouhovlasým mladým rockerem, který má hlavu plnou snů a jako náctiletý hraje jako neznámý muzikant v zahraničí. Prožijete s ním ztrátu jeho bratra, vyhazov z kapely i nekonečné davy nadšených fanynek a hudební úspěchy. Pocítíte, jaké to je, když se umělec stáhne do ústraní, a poté si prožijete jeho velký návrat.

Bez sentimentu

Autor dokumentu Šimon Šafránek se nechal slyšet, že se tvůrci filmu snažili vytvořit filmový portrét, jaký zde není. „Bez sentimentu a patosu, zato s humorem. Energický a podvratný. S hlasitou muzikou, a především pokud možno upřímný a emocionální, lidský,“ uzavřel režisér.

Jak se veřejně známá osobnost vyrovnala se svody komunistického režimu, s havárií blízké osoby, a jakým způsobem si celý život drží víru ve svůj sen? Film Meky vypráví příběh člověka oddaného hudbě, který si jde svou vlastní cestou, i když mu lidé okolo doporučovali ji změnit.