MasterChef Česko 2023: Finálová šestnáctka už běhá kolem sporáků, ale diváci si ještě pár týdnů na kuchařskou soutěž počkají

MasterChef Česko 2023: Finálová šestnáctka už běhá kolem sporáků, ale diváci si ještě pár týdnů na kuchařskou soutěž počkají
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I letošní soutěžní řada má divákům nabídnout pár novinek. To se netýká tří porotců, kteří jsou v osvědčeném složení: Radek Kašpárek, Honza Punčochář a Přemek Forejt. Soutěžní klání bude pro diváky začínat rovnou s šestnáctkou finalistů.

Vítěz soutěže si odnese dva a půl milionu korun a životní zážitek. Na finálovou šestnáctku čekají náročné výzvy, které prověří nejen jejich kuchařské a cukrářské znalosti, ale i schopnost pracovat pod tlakem nebo v týmu. Jednou z novinek je, že soutěžící nebudou mít možnost se vrátit do hry.

Letošní ročník bude hlavně propagovat lokální suroviny s ohledem na životní prostředí a soustředí se na minimální plýtvání potravinami.  

Předchozí řadu kulinářské show MasterChef Česko v loňském roce po dobu 32 večerů sledovalo v průměru 25,51 % diváků ve věku 15–54 let. Nejvíce se pořad líbil mladším ženám ve věku 15 až 24 let, které tvořily přes 45 % ze sledujících diváků. (Zdroj dat: ATO – Nielsen, živě + TS0-3, ke dni 26. 6. 2023)

Porotce Radek Kašpárek

Každý jeden soutěžící ze všech řad má můj velký respekt a obdiv.

Radek Kašpárek
Radek Kašpárek | Zdroj: TV Nova

Jak vám osobně MasterChef změnil život?

MasterChef mi dal lepší vyjadřování a víc jsem se rozmluvil. V osobním životě úplně asi ne, ale lidé mě díky MasterChefovi poznávají, a to je moc příjemné. Občas nás pochválí, že nám fandí. A i když jsem někdy unavený, tak se úsměv snažím vyloudit nebo si fotku milerád udělám. Lidé znají Field, ale co si budeme povídat, být v prime time hodně pomůže.

Vybíráte teď popáté nejlepšího kuchaře. Je stále dost amatérských kuchařů?

No, to já nevím, ale je dobré, že v každé řadě máme silnou šestnáctku. Vypovídá to o tom, že i teď v páté řadě má republika co dát. Pořád se najdou šikovní amatérští kuchaři.

Když je vidíte, jak začínají a jak se zlepšují, vzpomenete si někdy na své kuchařské začátky?

Určitě, právě proto si myslím, že jsme k těm soutěžícím féroví. Víme, že to nemají jednoduché. Vzpomínám si na své začátky, které hodně bolely a byly extrémně těžké. A i když mám být za toho kata, tak se to snažím těm soutěžícím zpříjemnit a poradit jim. Snažím se je spíš vyhecovat a podporovat, než abych je sekal. Oni si ten tlak na sebe vytvoří sami během vaření.

Porotce Přemek Forejt

Kdybych byl na začátku, neváhal bych a do MasterChefa se přihlásil.

Přemek Forejt
Přemek Forejt | Zdroj: TV Nova

Kdyby byl MasterChef, když jste byl mladý, přihlásil byste se?

Kdybych byl úplně na začátku a věděl bych, že se tomu chci věnovat, tak neváhám a okamžitě se přihlásím. Člověk, kterého vaření baví, má obrovskou příležitost se toho hrozně moc naučit. MasterChef je divoká jízda, při které dostanete tolik informací a takové know-how, které jen tak někde nenajdete. Je to skvělý začátek kariéry. Nejlíp to uchopila Kristina Nemčková, která vyhrála. Sklonila hlavu a šla se dál učit od těch nejlepších. Myslím, že jednou nám totálně vytře zrak.

Můžete diváky nalákat k letošní řadě MasterChefa? Co bude nového?

Je tam spousta výzev, které mě baví. Třeba vodácká, která nás s klukama fakt baví. Tato řada bude mít drive.

Pět let MasterChef, do toho Souboj na talíři. Nelezete si s kluky na nervy?

Nelezeme si na nervy. Jen když jsme v kuchyni a vaříme proti sobě, tak neznáme bratra a mohli bychom se pokousat, ale jinak jsme kámoši na život a na smrt.

Vaši fanoušci vědí, že v pauzách mezi natáčením hrajete v šatně na herní konzoli Fifu. Kdo vítězí?

Střídáme se podle toho, kdo se, jak vyspí.

Porotce Honza Punčochář

Za titul MasterChef a 2,3 milionu korun se vyplatí trošku riskovat.

Jan Punčochář
Jan Punčochář | Zdroj: TV Nova

Soutěžící musí něco obětovat, ale hodně osobního života musíte obětovat i vy, porotci. Máte své podniky a musíte to skloubit s natáčením…

Je to těžké, ale my jsme si to vybrali. Každý v této době brečí, ale my brečet nebudeme. My jsme to chtěli, tak to musíme skloubit, musíme tomu věnovat kus volna, kus rodiny, ale chceme to dělat. Když mám volno, můžu jet konečně do práce.

Co se u vás za těch pět let, co natáčíte MasterChefa, změnilo?

Naštěstí nic, vše při starém, takže dobré.

Vaší rolí v MasterChefovi je být porotcem. Jak byste okomentoval svůj výkon v samotných začátcích?

Byl jsem hrozně vyplašený. Nikdy jsem nestál před kamerou. Pro mě to byla nová zkušenost, ve které jsem se úplně necítil. Teď už se nestresuju a užívám si to.

Znali jste se s ostatními porotci? Co jste si pomyslel, když jste kluky viděl poprvé?

Znali jsme se. S Přémou trochu víc než s Radkem. Říkal jsem si, že doufám, že mi ti dva pacholci sednou a že si to užijeme, protože není nic horšího než to, že děláte práci a nesedí vám to. Já jsem si přál, aby to fungovalo, a funguje.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text