Lásky Jany Preissové, nejen ty filmové

Lásky Jany Preissové, nejen ty filmové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Máma nezbedného Vaška z komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny to měla se vztahy trochu komplikované a na výchovu syna, kterého si navzdory mládí prosadila, byla pár let sama.

S instruktorem lyžování Lubošem to musela být láska jako blesk z čistého nebe, když s ním stačila otěhotnět během školního pobytu na horské chatě. A po letech se rozhodla i se synem vrátit na místo činu, kde tentokrát pro Luboše, už náčelníka Horské služby, ztratil hlavu Vašek, který se rozhodl konat.

Všichni kluci mají tátu, jenom já nemám ani psa!,

stěžoval si Vašek.

A když zůstal na pár dní s Lubošem na horách sám, rozhodl se s námluvami nerozhodné mamince trochu vypomoct.

V době, kdy se filmy objevily na televizních obrazovkách, chemie mezi Janou Preissovou a Františkem Němcem fungovala tak dobře, že si řada lidí myslela, že tvoří pár i ve skutečnosti. Nebylo to tak, oba herci byli zadaní a k žádné pikantní aférce podle Jany Preissové nedošlo.

František Němec, Jana Preissová a Tomáš Holý
František Němec, Jana Preissová a Tomáš Holý | Zdroj: © Česká televize

Jana Preissová, která si s chutí ve filmech Marie Poledňákové zahrála i proto, že stát se baletkou bylo jejím snem, měla ve svém životě však v milostných vztazích jasno velmi brzy, ještě na škole.

Když jí kvůli nemoci nevyšla kariéra baletky, začala uvažovat o profesi letušky. Doma jen kroutili hlavou, protože se létat bála. Když se doma začaly různě na očích objevovat časopisy o leteckých katastrofách, hezká blondýnka od svého úmyslu upustila a začala plánovat, že by mohla jít studovat archeologii, nebo medicínu. A došlo i na DAMU. Tam byly přijímací zkoušky dříve něž na jiných školách, a tak také oznámení o přijetí přišlo brzy. A bylo rozhodnuto, přestože odchod z rodného Rakovníka se neobešel bez obav, a i ta slzička ukápla.

Jana Preissová svého budoucího manžela potkala na škole. Obavy, zda potká v Praze nějakou spřízněnou duši, byly rychle pryč. Viktor Preiss byl o rok starší a když se s Janou potkali na schodech ve škole, pro oba to byla láska na první pohled. Ještě během studia se vzali. Na radnici si vzali jen dva svědky.

Začátek manželství byl romantický. Jana ještě studovala a její manžel začínal hrát. Peněz měli tak málo, že jedli levné těstoviny a servírovali si je v plechových krabičkách od filmů. Ani se založením rodiny dlouho neváhali. Sotva Jana dostudovala a začala se prosazovat ve filmech a v divadle, přišlo těhotenství. Kvůli péči o rodinu odmítla i hlavní roli v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Nikdy toho nelitovala, protože rodinný život pro ni znamenal mnohem víc.

Jana Preissová s manželem
Jana Preissová s manželem | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Po Martinovi, kterého vídáme jako Mártyho v seriálu ZOO, se narodil Jan. Na natáčení filmu Jak dostat tatínka do polepšovny vyrazila celá rodina. Janovi byly tři měsíce a byl ještě kojený. Manžel skvěle fungoval jako chůva, když Jana natáčela. Herečka nešetřila chválou, jaké má v životě štěstí.

Ale i v jejím manželství přišly horší časy. O Preissovi se šeptalo, že si umí užít přízeň hezkých žen, ale šok přišel až v okamžiku, kdy se objevila nemanželská dcera.

K rozvodu nebylo daleko, Jana ale sama prožila rozvod rodičů, a to ji hodně poznamenalo. I když už byla skoro dospělá, matka jí zakazovala styk s otcem. Své syny o otce připravit nechtěla, a tak potlačila hrdost, ponížení hodila za hlavu a svému nevěrnému manželovi nakonec odpustila. Dnes už se o záletech nemluví a manželé si užívají podzim života.

Filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny jsou ve vysílání ČT1 25. a 26. prosince v podvečer.

Zdroje článku:
  • staré dobré časy 1/23, vydává RF Hobby,
  • Autorský text