Film Láska nebeská je přívalová vlna plná emocí a dějových linek

Film Láska nebeská je přívalová vlna plná emocí a dějových linek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Richard Curtis, spisovatel a režisér, chtěl původně film složit ze 14 příběhů, ale brzy pochopil, že je to příliš. Scénář prošel úspěšnou selekcí. Ve filmu si najdou svůj příběh dětí trápící se první láskou, mladí dospělí, kteří řeší výběr partnerů do života i dospěláci na životní křižovatce.

Nechybí ani příběh s nevěrou v zdánlivě šťastném manželství, zkouška přátelství, sourozenecká láska nebo chytlavá píseň, která má svou roli. Pro fanoušky hereckých stálic je ve filmu opravdu nevšední koncentrace hvězd, od Emmy Thompson až po věčného rošťáka Hugha Granta s jeho neodolatelným tanečkem.

Deset dějových linek se natočilo vcelku hladce, ale potom přišla čtyřměsíční šachová partie, jak příběhy dát dohromady, aby fungovaly jako celek, ale zároveň byly jasně definované.

Stárnoucí rocková hvězda Billy Mack byla trošku oříškem, ale poté, co Bill Nighy přišel na casting a přečetl svůj text, bylo jasno! Nikdo by nemohl být lepší.

Curtis, který je podepsaný i pod ikonickou komedií Čtyři svatby a jeden pohřeb, také přiznal, že nemusí mít vždy nejlepší odhad. Pro zmíněnou komedii nechtěl Hugha Granta a nelíbila se mu ani recitace básně na pohřbu. Přitom se ukázalo, že to patřilo k tomu nejlepšímu, co ve filmu bylo. Tentokrát nechtěl ve filmu scénu, kdy Emma Thompson rozbaluje s rodinou dárky a když zjistí, co vlastně zrovna objevila, musí se jít vyplakat. A i tentokrát šlo o jednu z divácky nejoblíbenějších scén.

Konkuruje jí také zamilovaný pár Jamie a Aureliina. Jejich rozhovory, kdy si nerozumí, jejich opatrné sblížení, a nakonec i způsob, jak se oba nezávisle na sobě začali učit řeč toho druhého a připravovat se tak na „velké finále“, vezme za srdce.

Všechny herecké hvězdy se samozřejmě během natáčení nepotkávali. Překvapivé je, že úplně nejvíce lidí z řad filmového štábu a herců chtělo vidět natáčení písně, kdy Bill Nighy jako Billy Mack zpívá obklopen krásnými ženami a nemá toho moc na sobě. Točilo se to ve velkém hangáru a najednou každý, kdo se kolem filmu točil, měl neodkladnou práci poblíž.

A který příběh chytl za srdce vás?

Billy Mack a Joe 

Rockenrolová legenda Billy Mack nahrává se svým dlouholetým manažerem Joem vánoční verzi písně s názvem „Christmas Is All Around“. Nakonec spolu přátelé tráví večer, když Billy odmítne mejdan u Eltona Johna.

Juliet, Peter a Mark

Svatbu Juliet a Petera natáčí Peterův přítel Mark. Ačkoli si novomanželé myslí, že Mark nemá Juliet rád, ve skutečnosti je do ní zamilovaný. Juliet si náklonost kamaráda uvědomí po shlédnutí videa. Následuje romantická scéna s vyznáním napsaným na kartičkách. Romantika přímo stříká z obrazovky.

Jamie a Aurélia 

Spisovatel Jamie je podveden přítelkyní a prchá do francouzské rezidence na venkově, kde se setkává s portugalskou hospodyní Aurélií, která nemluví anglicky. Přestože nesdílejí společný jazyk, spojuje je vzájemná přitažlivost. Chvíli to trvá, ale nakonec se i tento pár dá dohromady. Při závěrečném vyznání nezůstane jedno oko suché.

Harry, Karen a Mia 

Harry je výkonný ředitel designové agentury. Mia je jeho sekretářka. Harry je šťastně ženatý s Karen a mají dvě děti, Bernarda a Daisy. Mia má o svého šéfa zájem a nestydí se to dát najevo. On je polichocen zájmem mladé ženy a koupí jí drahý šperk jako vánoční dárek, který objeví jeho žena. Jenže pod stromečkem šperk není a je jasné, že byl určen jiné ženě. Karen musí zvážit, co dělat. Vyřeší to nakonec velmi diplomaticky.

David a Natalie 

David, který je Karenin bratr, je také nedávno zvoleným premiérem a zakouká se do jedné z nových posil v administrativě. Vrkání jim trochu naruší americký prezident, takže Natálie odchází na jinou pozici. Vánoční přání Davida inspiruje k návštěvě Natálie u ní doma a náhodně se stane součástí školní besídky, kde se střetává několik dějových linek.

Daniel, Sam, Joanna a Carol 

Daniel, Karenin blízký přítel, truchlí nad nedávnou smrtí své ženy Joanny a snaží se starat o svého nevlastního syna Sama. Sam je smutný, ale jak se ukáže, je za tím první láska. Aby udělal na americkou spolužačku dojem, pustí se do hry na bubny. Roztomilá je honička na letišti a samozřejmě i maminka Samova spolužáka, která se líbí Danielovi. Jak by ne, když jde o TOP modelku Claudii Schiffer.

Sarah, Karl a Michael 

Sarah se poprvé objeví na svatbě Juliet a Petera, sedí vedle svého přítele Jamieho. Američanka je zamilovaná do kreativního ředitele Karla. Na výzvu Harryho se konečně odhodlá na vánočním večírku k akci a Karl ji odveze domů. Michael, její duševně nemocný bratr, který je v ústavu, však svými nesmyslnými telefonáty večer pokazí.

Colin, Tony a americké dívky 

Colin Frissell se neúspěšně pokouší uchvátit různé Angličanky, a tak se rozhodne odjet do Ameriky. Sen se stává skutečností a užije si hezký pobyt ve Wisconsinu. Domů se vrací v doprovodu.

John a Judy 

John a Judy jsou profesionálními dubléry pro filmy. Potkají se při natáčení sexuálních scén, mimo záběry kamer jsou však velice ostýchaví a pomalu se sbližují. 

Rufus 

Rufus měl být původně andělem ve světě lidí a dohlížet na osudy ostatních. Nakonec se z něj stal prodejce šperků, jehož pečlivé balení dárků málem vede k tomu, že Karen vidí Harryho kupovat náhrdelník pro Miu. V další scéně jeho rozptýlení letištního personálu umožňuje Samovi proklouznout kolem nich a promluvit si s Joannou. 

Zdroje článku: