KVÍZ: Rambo. Vyzkoušejte si, jak dobře znáte jednoho z nejslavnějších akčních hrdinů, jehož ztvárnil Sylvester Stallone

KVÍZ: Rambo. Vyzkoušejte si, jak dobře znáte jednoho z nejslavnějších akčních hrdinů, jehož ztvárnil Sylvester Stallone
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sylvester Stallone za svou hereckou kariéru ztvárnil již celou řadu kultovních rolí. Mezi ně se bezpochyby řadí také vojenský veterán John Rambo, jehož osudy baví filmové diváky již celá desetiletí.

Filmová série Rambo zachycuje příběh titulního hrdiny Johna Ramba, bývalého vojáka a veterána vietnamské války. Jeho role se ujal Sylvester Stallone, který působil také jako spoluscenárista, posléze i producent jednotlivých snímků. Rambo upozornil mimo jiné na traumata, která zažívá většina veteránů, se specifickým zájmem o politické otázky války.

První film získal skvělé ohlasy

Série o Rambovi odstartovala v roce 1982 filmem První krev, který byl epickým představením hlavního hrdiny. Film se dočkal velké chvály zejména za to, že poukázal na to, jak se občané chovají k veteránům po návratu z války ve Vietnamu a na jejich zkušenosti s posttraumatickou stresovou poruchou.

Rambo pokračuje

Díky skvělým reakcím na první film Stallone pokračoval a v roce 1985 vydal film Rambo II a v roce 1988 Rambo III. Zatímco druhý film sleduje Johna Ramba, který se vrací do Vietnamu, aby získal zpět válečné zajatce a předvedl své schopnosti v terénu, ve třetím filmu pomáhá zachránit svého dlouholetého mentora a přítele. Druhý a třetí film se dočkaly obdobného úspěchu jako první díl. I v těchto filmech pak rezonovala řada citlivých témat. Po uvedení filmu Rambo III se mnozí domnívali, že tímto dílem série jako pěkně ucelená trilogie skončí. Nebylo tomu ale tak.

Restart filmové série

V roce 2008 se totiž Stallone jako John Rambo na stříbrné plátno vrátil. Téměř 20 let po natočení třetího dílu tak vznikl Rambo: Do pekla a zpět. John je ve filmu logicky o něco starší než v původní sérii, přesto však ani zde není o akci nouze. Snímek pak poměrně věrně zmapoval politickou situaci v historické Barmě (dnešní Myanmar), a ukazoval tak veřejnosti, jak hrůzné podmínky zde panují. Rambo 4 byl po svém uvedení do kin zakázán barmskou vládou kvůli obsahu filmu, a byl tak dostupný pouze prostřednictvím nelegálních kopií.

Co bude dál?

Zatím posledním filmem série Rambo je Rambo: Poslední krev, který byl uveden v roce 2019. Podobně jako první díl se i Poslední krev neodehrává na žádném válkou zničeném bojišti, ale na jeho vlastní půdě, což ukazuje, že ačkoli válka už dávno pominula, John se jí nikdy úplně nezbavil. Šlo o další z brilantních způsobů, jak uzavřít příběhovou linku tohoto slavného hrdiny. Jak se ovšem ukazuje, Rambo se ještě vrátí. Byl totiž oznámen další, v pořadí již šestý snímek s anglickým názvem Rambo: New Blood, kterého bychom se možná mohli dočkat poměrně brzy. Bude pak jistě zajímavé sledovat, kam nakonec osud Johna Ramba zavane.

Prověřte si své znalosti z filmové série Rambo

Příběhy Johna Ramba se na filmových plátnech objevují již od 80. let a je možné, že se ještě nějaký čas promítat budou. Tato dnes již kultovní série dokáže potěšit své fanoušky i po více než 40 letech od vzniku prvního filmu, což je ojedinělý úkaz, který se podaří jen malému zlomku velkorozpočtových snímků.

Zdroje článku: