Kvíz: Pohádky nejsou jen o princích a princeznách, zvládnete i tyto otázky?

Kvíz: Pohádky nejsou jen o princích a princeznách, zvládnete i tyto otázky?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nedávno jsme se toulali pohádkami z večerníčků a pohádkových knížek. Dnes se podíváme na televizní pohádky a některé z nich si připomeneme.

Třeba sympatickou princeznu ze mlejna Elišku, která pekla nadýchané buchty a čertík s vodníkem na ně tajně chodili. A to nejen kvůli buchtám, ale také proto, že se jim moc líbila samotná Eliška.

Popojdeme odsud kousek dál a zamíříme na žitné pole, kde ležel jako malé miminko kouzelník Žito. Babička, jež ho našla, ho pojmenovala podle obilí, které ho chránilo.

Pro odvážlivce, kteří mají rádi dobrodružství, je tu Sněžný drak. Napínavá pohádka v tajemné krajině se statečnou princeznou a zakletým princem. Chtěli byste být v jeho kůži, létat vzduchem a chrlit strašlivý oheň?

A už určitě vám venku vyhládlo. Pojďme si dát výtečné buchty od Tadeáše a Mariany a sednout si na lavičku v zahradě pohádkového zámku Žleby, kde se pohádka nátačela. Nebo si můžeme lehnout do hebké voňavé zelené trávy, přesně jako princ Jeroným s princeznou Anetou.

Poté bychom si mohli zašermovat a vžít se do role prince Jana a prince Karla, bratrů, z nichž právě prvorozený Jan měl být korunním princem. Karlovi se to nelíbilo, a tak se chtěl bratra zbavit v začarovaném lese.

Teplé dny lákají do vody. Proč se nezchladit jako švec Jíra s Jasněnkou, za kterou létal do zamčené komnaty ve věži zámku, odkud ji jednoho večera unesl? Odpoledne nasbíráme bylinky s příjemnými vůněmi, tak jak to uměla jedině princezna Dianka se zázračným nosem.   Vyjedeme si na koni a nesmíme nikomu prozradit, že rozumíme zvířecí řeči jako kuchař Jiřík z pohádky Zlatovláska. Blíží se večer a nastává kouzelná noc, třpytivé hvězdičky padají na zem a naše přání se plní. Dokážou se hvězdičky zamilovat? To se dozvíme v pohádce O vánoční hvězdě.

Tak co, jste připraveni si dát malý testík a zjistit, jak jste dobří ve znalosti českých pohádek?

Usaďte se pohodlně do křesla a pojďme na to.

 

Zdroj článku:
  • Autorský text