KVÍZ: Naše mladá léta. Připomeňte si zvídavého Krtečka, nešikovné kutily Pata a Mata i další pohádkové postavy

KVÍZ: Naše mladá léta. Připomeňte si zvídavého Krtečka, nešikovné kutily Pata a Mata i další pohádkové postavy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bob a Bobek i Bolek a Lolek. Pocházejí z jiných zemí, a přesto nás dokázali rozveselit. Stejně tak neposedná včelka Mája, která způsobovala v úlu i mimo něj samou potíž. Pojďme si připomenout naše kreslené hrdiny z večerníčků. Přesvědčte se, kolik si toho o nich pamatujete.

Jednou z nezapomenutelných pohádek je bezpochyby československý večerníček Jája a Pája. Všichni hlavní hrdinové nám přirostli k srdci. Jája, Pája, jejich děda, námořník Lebeda, i lakomý pan Krkovička. Ti všichni měli své originální vystupování a společně prožívali příběhy, které nám navždy přirostly k srdci. Obzvláště Jája a Pája, kteří se v úvodní scéně oblékali svým vlastním stylem, nás jako malé děti donutily chtít si jejich způsob oblékání kalhot vyzkoušet, ovšem svolení od rodičů jsme většinou nedostali.

Nevyrůstali jsme ale pouze na českých pohádkových postavách. Například Bolek a Lolek pocházejí ze sousedního Polska a včelka Mája pochází dokonce z Japonska. Včelka Mája se vzpírala vůli všech dospělých, hlavně její učitelky, slečny Kasandry. Cokoli slečna Kasandra řekla, neplatilo a Mája splnila pravý opak.

Naopak Bolek a Lolek nám připomínali klasický vztah staršího a mladšího sourozence. Malý Lolek je věčně neposedný a má ztřeštěné nápady. Starší Bolek ho chrání a snaží se předejít katastrofám tím, že se pokusí Lolkově nápadům zabránit, pokud s nimi nesouhlasí. I on je ale ještě malý kluk a většinou se nechá unést klukovinami, které jeho bratr vymyslí.

Zpátky do České republiky. Legendární Krteček v kalhotách se vyznačuje velkým množstvím gestikulačních manévrů a zdánlivě složitými příběhy, které se nakonec ukážou lehce řešitelnými. Od konce prvního dílu nosí modré kalhoty, do kterých se vejde celá jeho výbava, včetně jeho oblíbeného zrcátka.

Kutilové Pat a Mat pokazí a zničí vše, co mohou. Od zatapetování celé místnosti včetně dveří a okna, až po opití se z domácího vína, tito chlápci vědí, jak co vyrobit svépomocí a s výsledkem jsou vždy spokojeni, přestože je mnohdy katastrofální. Pat s modrou rádiovkou a Mat s bílomodrým kulichem dali mnohdy zabrat našim slzným kanálkům, když se snažili vyřešit nejeden problém.

Tento seznam by mohl pokračovat dál a dál. Rumcajs, Manka a Cipísek, Maxipes Fík a Ája, Bob a Bobek snažící se najít práci a vše demolující, kosí bratři i žirafa Amina – tito všichni nám krátili čas, než jsme šli do hajan.

Myslíte si, že o těchto postavách víte všechno? Udělejte si náš kvíz a zjistíte, jak hodně pro vás pohádkové postavy byly důležité v dětských letech.

Nikdo nám nebrání si pohádky pro děti pustit i jako dospělí. Vyvolávají v nás řadu vzpomínek, které rádi prožijeme znovu. Dětství nám nikdo nesebere, navíc získáme nový pohled na to, co chtěli autoři těmito pohádkami říci. V dětství mnohdy nechápeme všechno a více porozumíme sdělení, když se k večerníčkům vrátíme za několik desítek let.

Zdroje článku: