KVÍZ: Poznáte nejen české pohádky podle jedné věty? Jen opravdoví znalci poznají všech 10

KVÍZ: Poznáte nejen české pohádky podle jedné věty? Jen opravdoví znalci poznají všech 10
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádky dokážou učarovat dětem i dospělým. V tomto kvízu si můžete otestovat, jak se v kouzelném světě českých i zahraničních pohádek vyznáte.

Pohádky, ať už hrané, nebo animované, klasické, či novodobé, nás na chvíli přenesou do úplně jiného světa. Dokážeme díky nim zapomenout na starosti všedního dne a na chvíli se přeneseme do bezstarostného světa dětství. V našem dnešním kvízu si tento pocit snad alespoň na chvilku vybavíte, protože hlášky, které jsme do něj vybrali, jsou tak notoricky známé, že budete mít pocit, že se na danou pohádku právě díváte.

Anděl páně je nejoblíbenější pohádkou tohoto milénia

Nejoblíbenější českou pohádkou tohoto století je dle serveru ČSFD (Česko-Slovenská Filmová Databáze) Anděl páně, potažmo oba díly této pohádky. Jeho úspěch tkví nejen v neotřelém námětu, ale také ve skvělém hereckém obsazení a typickém českém humoru. Oba díly režíroval Jiří Strach a zahrály si v nich české herecké hvězdy, mez nimi například Ivan Trojan, Jiří Bartoška či Jiří Dvořák. Filmy se mimo jiné natáčely na hradech Kašperk, Křivoklát, Ledeč nad Sázavou a v Českém Krumlově. Zde je několik zajímavostí o těchto v tuto chvíli nejoblíbenějších pohádkách:

V prvním filmu Anděl páně z roku 2005 si zahrál i tehdy čtyřletý Josef Trojan, syn Ivana Trojana (Petronel).

V prvním filmu měla jednu z menších rolí hrát i Jiřina Bohdalová. Odmítla, ale později svého rozhodnutí litovala. Režisér jí tedy přislíbil roli v pokračování. Toho se film o 11 let později skutečně dočkal a režisér svůj slib dodržel. Jiřinka si zahrála Duši.

Církev se ke snímku stavěla nejprve odmítavě. Kardinál Vlk dokonce ani nepřijal pozvání na premiéru. Při křtu DVD už ale nechyběl a snímku skutečně požehnal. DVD s Andělem Páně 2 pak v roce 2017 požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka. Oba díly Anděla páně patří mezi divácky nejúspěšnější české filmy vůbec. Filmovou premiéru na Štědrý večer v roce 2006 shlédlo neuvěřitelných 2 731 000 diváků. V kinech oba filmy také trhaly rekordy. Na natáčení se přišel podívat i kardinál Duka. Jiří Bartoška, který hraje Pána Boha, jej údajně přivítal se slovy: „Pane kardinále, přišel jste se podívat na svého šéfa?“

 

Zdroje článku: