Filmový kvíz: Vydejte se na cestu do minulosti skrze stříbrné plátno. Zvládnete správně všech 10 otázek?

Filmový kvíz: Vydejte se na cestu do minulosti skrze stříbrné plátno. Zvládnete správně všech 10 otázek?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by nechtěl občas zavzpomínat na staré dobré časy a vrátit se do éry, kdy filmy byly jiného rázu? Pro pamětníky a všechny, kteří si chtějí znovu vychutnat atmosféru minulosti, jsme připravili filmový kvíz, jenž vás do té doby vtáhne a otestuje, zda znáte jistá fakta a jste opravdovým fanouškem zlaté české kinematografie.

Ducháček to zařídí (1938)

Pan Ducháček (ztvárněný Vlastou Burianem) je nezapomenutelným svérázným českým filmovým hrdinou, který se dokáže vypořádat se všemi životními peripetiemi. A to obzvlášť ve chvíli, kdy se jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera snaží sehnat pětadvacet tisíc na proplacení směnky, která byla podvodně podepsána.

Škola základ života (1938)

Tato zlatá klasika nás zavede zpět do školních lavic a do doby, kdy bylo učení stále dobrodružstvím. Ve filmu narazíte na jednotlivé typy studentů i profesorů, které možná reflektují i vaše vlastní vzpomínky na školní léta. Zavzpomínejte na rošťáka (Pešek), šplhouna a udavače (Filipovský) a na obletovaného školního krasavce (Novotný).

Kristián (1939)

Kristián je konverzační komedie, jež byla přizpůsobena hereckému naturelu Oldřicha Nového. Ten představuje obyčejného úředníka cestovní kanceláře, jenž se každého prvního v měsíci promění v elegantního svůdce žen. Do cesty mu však vstoupí nádherná a až příliš zvědavá Zuzana.

Dovolená s Andělem (1952)

Zde nás režisér Bořivoj Zeman přivádí do života přísného a věčně nespokojeného bručouna, který dostane poukaz na letní rekreaci. Na Gustava Anděla (Jaroslav Marvan), revizora pražských elektrických drah, si jistě vzpomenete, když v současnosti zaslechnete jeho legendární hlášku: „Člověk je tvor společenský, jen k tomu musí dostat příležitost.”

Eva tropí hlouposti (1939)

Komedie z prvorepublikové éry českého filmu je založena na ztřeštěném zmatku, které způsobují postavy, jež se vydávají za někoho jiného. Kvalitně napsané charaktery, talentovaní herci, živé vtipné dialogy a scénář k popukání – co více si od komedie přát.

Nyní už je jasné, zda víte o zlaté éře kinematografie vše možné, nebo naopak jste získali do podvědomí nová fakta a zajímavosti.

Ať už je to tak, či onak – doufáme, že jste si užili tuto cestu do minulosti prostřednictvím filmového kvízu a brzy zase nashle u dalšího kvízu! 

Zdroje článku: