Jára Cimrman ležící, spící je prvním z trojice filmů o geniální postavě, které bylo odepřeno stát se Největším Čechem

Jára Cimrman ležící, spící je prvním z trojice filmů o geniální postavě, které bylo odepřeno stát se Největším Čechem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Češi se z této křivdy už dávno oklepali a vždy si rádi filmy, kterými se pražské Divadlo Járy Cimrmana prosadilo na filmovém plátně, zhlédnou. Po životopisné mystifikaci Jára Cimrman ležící, spící (1983) přišla rok poté komediální detektivka Rozpuštěný a vypuštěný a v roce 1987 se objevila tragikomedie Nejistá sezóna, o osudech divadelního souboru.

Oblíbená komedie Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka rozkrývá životní příběh neprávem zapomenutého génia, odhaluje rozsah a obsah jeho díla a umisťuje protagonistu do historických souvislostí. Jára Cimrman z Liptákova je sice fiktivní postavou vymyšlenou v roce 1966, ale jeho tvůrci mu opatřili důkladnou biografii, pevně a věrohodně zasazenou do českého prostředí.

Film je také milou vzpomínkou na řadu herců, kteří vytvořili v tomto úsměvném díle řadu postav. Potkáme Josefa Abrháma jako divadelního vědce, Valerii Kaplanovou coby starou průvodkyni v liptákovském Muzeu peří, Petra Čepka jako Františka Ferdinanda d'Este a dvojníka Nývlta, Milenu Dvorskou jako arcivévodkyni, Libuši Šafránkovou v roli Alžběty a mnoho dalších herců.

O filmu

Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filozofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Památeční řeč od staré průvodkyně zaujala divadelního vědce (Josef Abrhám), který pátrá po stopách génia. Rodiče Járovi tajili, že je chlapec, aby donosil šaty po starší sestře Luise. Až v 15 letech uviděl poprvé nahou ženu, převlékající se učitelku. Po zjištění, že on sám je muž, byl vyloučen z dívčí školy.

Jára Cimrman se v dospělosti stává všeumělem. Vynalézá celou řadu věcí, ale na patentním úřadě ho vždy někdo předběhne. S totožnými objevy ho předešli Bell, Lumierové, Edison i Nobel. V Praze lidem Jára na půl hodiny dopřeje iluzi moře. Na Konopišti vychovává děti následníka trůnu a má před sebou velký úkol. Chce Čechům zajistit od France Josefa II. samostatnost. Přes divadlo se vrací Jára do Liptákova, kde se stává učitelem a později s počátkem války odchází.

Jen divadelní vědec se v Liptákově zdrží a objeví překvapující skutečnost. Šokován vidí oknem světničky průvodkyni, která oblékne Járovu košili, ulehne do jeho postele a zapálí si zbytek památečního doutníku. Scéna připomíná muzejní exponát Jára Cimrman, ležící, spící.

Film Jára Cimrman ležící, spící je ve vysílání ČT 27. 12. odpoledne.

Zdroje článku: