Hana Brejchová – hvězdičkou v jedné roli, vždy ve stínu slavnější sestry

Hana Brejchová – hvězdičkou v jedné roli, vždy ve stínu slavnější sestry
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Osudy obou hereček a sester poznamenal Miloš Forman. Neznámá Hana Brejchová se proslavila jako mladičká blondýnka Andula, která prožila své první milostné vzplanutí. I přes podivnou dobu se film Lásky jedné plavovlásky stal jedním z nejoceňovanějších filmů Formana a v roce 1967 se ucházel o Oscara.

Myšlenka na natočení filmu se u Miloše Formana zrodila v období, kdy byl ženatý se sestrou Hany Brejchové, s Janou. Jak méně známá Hana uvedla, Forman byl její důvěrník a kamarád. Už jako dospívající děvče se mu svěřovala a on se k ní choval jako k dospělé, což jí imponovalo.

Forman si její zážitky z dospívání sepisoval. Když jí bylo 17 let a studovala na gymnáziu, oslovil ji, zda by nechtěla natočit film. Vzhledem k jejich přátelství v tom Hana neviděla problém. Forman ji seznámil s Pucholdem na kamerových zkouškách a za pár týdnů se začalo točit.

Možná by se nic mezi sestrami neodehrálo, kdyby film nebyl tak úspěšný. Jenže Jana jen těžce nesla nahodilý úspěch sestry a vsugerovala si, že sestra musela mít pletky s Formanem už v době, kdy byl jejím manželem. Právě tato žárlivost byla nepřekonatelným důvodem, proč se sestry odcizily.

A vydrželo jim to celý život, přestože podle Hany tam z její strany byly pokusy o udobření. Dokonce uvedla, že svou slavnější sestru byla i navštívit v nemocnici. Už to vypadalo na usmíření, ale když ji šla navštívit znovu, sestra Jana už ji k sobě nepustila. Hana se tak definitivně smířila s tím, že už asi svou sestru nikdy neuvidí.

Hana Brejchová neprožila život ve hvězdách tak, jako její sestra Jana. Ta měla i velice komplikovaný vztah se svou jedinou dcerou Terezou, jelikož upřednostnila kariéru před rolí matky.

Méně slavná sestra měla dvě dcery a na svém kontě má celou řadu drobných rolí. Až do třiašedesáti let na sebe však nijak nepoutala pozornost. Teprve požár bytu, který pravděpodobně vznikl od cigarety, upoutal média. Herečka skončila v nemocnici, později v psychiatrické léčebně. Od požáru žije v domě s pečovatelskou službou a o rozhovory nemá zájem.

záběr z filmu Po stopách krve
záběr z filmu Po stopách krve | Zdroj: Karel Ješatko / © Česká televize

Hanu Brejchovou si můžete připomenout v kriminálním filmu Po stopách krve z roku 1969, který navazuje na film Vrah skrývá tvář. Opět se zde objevuje major Kalaš v podání Rudolfa Hrušínského, který řeší zapeklitý případ v režii Petra Schulhoffa. Ten si tentokrát do filmu vybral kromě Rudolfa Hrušínského i méně známě herce, aby měl film větší autenticitu. Film je plný napětí a nechybí ani moment překvapení.

K viděni na ČT1 21.05.2023 ve 22:25

Zdroje článku: