Gauneři (1992): Kvůli nízkému rozpočtu musel Tarantino improvizovat a zapojit do natáčení i "obyčejné" lidi z ulice

Gauneři (1992): Kvůli nízkému rozpočtu musel Tarantino improvizovat a zapojit do natáčení i "obyčejné" lidi z ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mafián Joe dá dohromady partu gangsterů, kteří se vidí prvně – mají za úkol vyloupit klenotnictví. Samozřejmě, jak to tak chodí, tak ani oni se nepředstaví vlastními jmény, vymysleli „barevné přezdívky“, aby je nikdo nepoznal.

Ačkoliv jsou profesionálové, někdo jejich akci zmaří a gangsteři utíkají do starého skladiště, kde nachází na čas útočiště. Vydá se za nimi samotný Joe a společně přemýšlí, kde se stala chyba. Jeden podezírá druhého, obvinění padají na každého. Jak celá akce dopadne?

Tarantino musel sehnat peníze

Žádné natáčení filmu se neobejde bez sponzorů. To platí i pro natáčení tohoto filmu. Tarantino musel sehnat peníze. Nabídku dostal od producenta Richarda Gladsteina, jenž mu dal na výběr ze seznamu deseti herců (na seznamu byli například H. Keitel, CH. Walken, D.Hooper). Jeho podmínka byla ta, že pokud obsadí alespoň jednoho ze seznamu, dostane 1,3 milionů dolarů. Tarantino nakonec získal 1,5 milionu dolarů (přispěl i Harvey Keitel) za obsazení jednoho herce.

Rozpočet však nebyl velký

Ač se to nezdá, 1,5 milionu dolarů bylo skutečně málo. Proto všichni museli tu a tam občas improvizovat. Vzhledem k nízkému rozpočtu si Tarantino nemohl dovolit někoho, kdo by řídil silniční provoz při natáčení scény, kdy Mr. Pink utíká s ukradeným kufříkem. Dokonce donutí nějakou ženu, aby vystoupila ze svého vozu, který jí následně ukradne. Celá tato scéna se tak musela točit za běžného provozu na silnici.

Z režiséra hercem

Quentin Tarantino si ve filmu také zahrál, jde o jeho největší roli svého filmu. Jako režisér Tarantino moc dobře věděl, co ve filmu ponechat a co nikoliv. Scéna, kdy Chris Penn v podání Eddieho přejede oranžový balónek, se mezi diváky stala velmi diskutabilní – mysleli si, že jde o náznak toho, že pan Oranžový je zrádce. Ovšem byla to pouhá náhoda, balónek patřil k nedaleké dětské oslavě.