Firefly – vesmírný western Josse Whedona

Firefly – vesmírný western Josse Whedona
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Během jednoho roku vytvořil autor Buffy přemožitelky upírů, Joss Whedon, unikátní sci-fi seriál, který si opravdu zaslouží označení vesmírný western. Seriál byl bohužel už po první sérii ukončen, ale i tak si Firefly získala opravdu oddané fanoušky.

14 epizod

Odvysíláno bylo pouze 14 epizod, poté byl seriál převážně kvůli negativnímu názoru filmových kritiků ukončen. Během svého krátkého života si ovšem vytvořil velmi oddanou fanouškovskou základnu, a ta se nehodlala se seriálem a postavami jen tak rozloučit.

Na základě zájmu fanoušků byl proto natočen celovečerní film Serenity, který alespoň trochu uzavírá příběhy postav načaté v samotném seriálu. Přesto si velká část příznivců seriálu myslí, že si Firefly zasloužila více dílů, a ani film na jejich názoru nic nezměnil.

Kam nás Firefly zavede?

Děj se odehrává v 26. století, ve vesmíru, který se hemží planetami kolonizovanými lidmi. Zrovna skončila občanská válka, která proti sobě postavila Alianci, galaktický režim se silně autoritativní příchutí, a Nezávislé, kolonisty z okrajových planet, kteří se cítili zanedbáváni centrální autoritou.

Aliance zvítězila, což je nemilá zpráva pro všechny na palubě lodi třídy Firefly jménem Serenity. Pod vedením kapitána Mala, plným jménem Malcolma Reynoldse si musí celá posádka najít své místo po konci občanské války.

Kromě kapitána Mala, bývalého důstojníka flotily Nezávislých, se posádka lodi skládá z různorodých lidí, kteří mají snad je jedno společného. Nikam jinam v galaxii se nehodí, a tak skončili na palubě Serenity.

Samotný seriál je tak nejenom o toulkách zapadlými končinami galaxie, kde vládne spíše chaos, násilí a zločin, ale také o samotné posádce. Joss Whedon dokázal v málo dílech rozvést jejich příběhy takovým způsobem, že si jednotlivé postavy dokáže zamilovat spoustu diváků. Což je také důvod, proč je Firefly tak oblíbený seriál.