Film týdne: Možná v poslední hlavní roli můžete ocenit nesmrtelnou Jiřinu Bohdalovou ve filmu Svatá v režii Jiřího Stracha

Film týdne: Možná v poslední hlavní roli můžete ocenit nesmrtelnou Jiřinu Bohdalovou ve filmu Svatá v režii Jiřího Stracha
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hollywood má Clinta Eastwooda, který ve svých 94 letech ještě občas natočí nějaký film, který si i rád zrežíruje, a my máme Jiřinu Bohdalovou. Ta se rozhodla ukázat, že i stará dáma má českému filmu co nabídnout. Za svou kariéru už předvedla, že žádná role pro ni není malá nebo náročná.

Jiří Strach si tak splnil svůj sen a s oblíbenou herečkou si ještě natočil film, který plánoval několik let. A je jasné, že obsazení dámy, která už před pár lety sfoukla na dortu devadesát svíček, rozhodně není snadné rozhodnutí.

Vlasáková a Beretová
Vlasáková a Beretová | Zdroj: Pavla Černá / © Česká televize

O natáčení filmu Svatá

Filmaři zavítali v době prázdnin do budovy gymnázia v Brandýse nad Labem a v jedné ze tříd se usadil kompars, který představoval účastníky besedy s Olgou Térovou (Jiřina Bohdalová), která je hostem besedy ke knihám Šok a Cesta za smrtí.

Ve třídě sedí i dcera Olgy, kterou ztvárnila Lenka Vlasáková, a novinářka Dastychová v podání Pavly Beretové. Právě všetečná novinářka začala zkoumat příběh bývalé vězenkyně ze sovětského gulagu, která je navržena na prezidentské vyznamenání. Neměla vůbec tušení, jaké informace vyplavou na povrch.

Z počátku se i ona nechá vtáhnout do emotivního vyprávění, které zaznívá z úst Olgy, jež popisuje i smrt vězněné maminky. A sama nešetří slzami. Pro Jiřinu Bohdalovou není problém ukázat na kameru slzy a klidně záběr zopakuje. Prý jí stačí, aby si vybavila nějakou smutnou životní událost, a slzy se jen hrnou.

To, co je pro jiné namáhavé, brala Jiřina Bohdalová jako práci, která jí naopak pomáhala k uzdravení se z nedávné nemoci. I přes únavu všechny kolem ujišťovala, že se cítí dobře. Zároveň pochválila práci režiséra Stracha s kameramanem Martinem Šecem, kteří ke spolupráci na scénáři přizvali Marka Epsteina. Takovou nabídku prostě nemohla odmítnout.

Sama herečka tento smutný příběh pojala jako zkoumání pravdy a její hodnoty, která je pro někoho absolutní. Nad pravdou však může být podle Bohdalové láska a k té patří i odpuštění. Jiří Strach dodal, že právě divákům, kteří uznávají jedině svoji pravdu, může jeho film trochu „nadzvednout mandle“.

Beretová a Bohdalová
Beretová a Bohdalová | Zdroj: Petr Čepela / © Česká televize

Původně Jiří Strach plánoval s herečkou natočit dokument, ale když od tehdejšího ředitele ČT Petra Dvořáka přišlo schválení hraného filmu, rozhodl se dokument odložit až na dobu, kdy bude jeho herečka slavit sté narozeniny.   

Jiřina Bohdalová si dělala legraci, že v jejím věku herci dostávají maximálně jednu větu ve filmu, a to ještě z uctivé piety, a ona má tu čest hrát hlavní roli se spoustou textu. Přesto vše zvládla jako opravdová profesionálka, a dokonce i černý humor dokázala náležitě prodat.

V roli Olgy neváhala odpovídat na všetečné dotazy studentů i novinářky Dastychové (Pavla Beretová). Jiřina Bohdalová si i upravila scénář, aby pro ni postava Olgy byla přirozenější. Vysvětlila to jako intuici, která prostě přichází s letitou praxí. Režisér jí vyhověl.

S humorem sobě vlastním herečka tuto roli označila za svou labutí píseň, ale zároveň dodala, že kdyby dostala nabídku na roli v komedii, rozhodně by se po ní vrhla jako dvacítka.

Podle ní ale doba, kdy se točily nadčasové geniální komedie, je už pryč a chybějí lidé, kteří by to uměli. To, co se dnes vydává za legraci, za komedie nepovažuje.

Jako hlavní problém vidí to, že se dnes na natáčení hrozně spěchá a na všem se šetří. Dialogy už dnes podle ní nejsou srdcem filmu. Navíc, natočit opravdu dobrou komedii může být daleko náročnější než dramatický film.

Jak divák správně vytuší, Olga si svůj životopis trochu upravila, a právě doslova šokující pravdu odhalí novinářka Dastychová.

Film si v premiéře můžete zhlédnout 19. května večer na ČT1.

Zdroje článku: