Emma Thompson oslavila 62. narozeniny a hraní ji baví více než zamlada

Emma Thompson oslavila 62. narozeniny a hraní ji baví více než zamlada
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dva Oscary, dvě děti, dva manželé, vysněná mezinárodní kariéra. Herečka Emma Thompson oslavila 15.dubna 62. narozeniny a jak sama říká, herectví ji baví ještě více než před lety. Emma není jen herečkou, využívá své popularity pro prosazování práv žen a k ochraně životního prostředí.

Herectví v genech

Emma pochází z umělecké rodiny. Její matkou je Phillyda Law (se kterou si zahrála v mnoha filmech), otcem je Eric Thompson, herec a režisér, známý jako tvůrce slavné televizní show pro děti. Má sestru Sophii, která je také herečkou. Vystudovala anglickou literaturu na Cambridge University, kde nastoupila do improvizačního divadelního souboru Footlight. Zde se setkala se Stephenem Frymem, a především s Hughem Laurinem, který se na několik let stal jejím životním partnerem. Kromě herectví a režie vnesla na scénu vlnu feminismu.

Zdroj: Autor: Denis Makarenko / Shutterstock

První manžel a úspěchy

Po absolutoriu pracovala v televizi a seznámila se s Kennethem Branaghem. To jí úplně změnilo život. Ti dva se do sebe zamilovali, ale také vytvořili výjimečné umělecké partnerství. V 80. a začátkem 90. let, mezi televizí, scénou a kinem, je dvojice podepsaná pod řadou úspěšných děl jako byl Jindřich V., Znovu po smrti, Petrovi přátelé, Mnoho povyku pro nic a další.

Emma se brzy stala jednou z nejvyhledávanějších hereček v Anglii a v roce 1992 získala Oscara za nejlepší herečku za roli ve filmu Rodinné sídlo. Za vedlejší roli ve filmu Ve jménu otce získává nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus.

Emma matkou

V 1995 prožila nepříjemný rozvod se svým manželem Branaghem. Strasti v osobním životě řešila prací a při práci na filmu Rozum a cit, za který dostala dalšího Oscara, potkala Grega Wisea, který se stal jejím druhým manželem. Na svět spolu přivítali dceru, počatou umělým oplodněním, protože herečka v minulosti prodělala dva potraty a nedařilo se jí otěhotnět.

Návrat na scénu po krátké pauze věnované dítěti byl pro herečku velkolepý a pracovní příležitosti se hrnuly ze všech stran. Nabitá novou energií se začala věnovat i naprosto jiným oblastem.
Své názory začala říkat tak hlasitě, že ji některé noviny začaly kritizovat nebo naopak označovat za poklad Anglie.

Emma se brzy stala jednou z nejvyhledávanějších hereček v Anglii a v roce 1992 získala Oscara za nejlepší herečku za roli ve filmu Rodinné sídlo.

Mateřství jako motivace k boji za lepší životní prostředí a práva žen a dětí

S organizací Greenpeace navázala spolupráci na celý život. V roce 2011 koupila pole nedaleko Londýna, aby zabránila rozšíření dálnice kvůli letišti.

Emmu je hodně slyšet hlavně pokud jde o zaručení rovnoprávnosti žen a klade velký důraz na rodinu. Do té své přivítala neformálně chlapce z Rowandy, kterého potkala na jedné ze svých charitativních akcí. Pozvala sirotka, který byl v minulosti dětským vojákem, do Anglie na Vánoce, později na dovolenou, a nakonec zůstal v rodině.

Byla první osobností, která se vzdala práce, s již podepsanou smlouvou, když zjistila, že produkční společnost najala Johna Lassetera, který opustil Disney, protože byl obviněný z opakovaného sexuálního obtěžování.

Jedna z nejlepších filmových rolí, které vytvořila je postava manželky ve filmu Láska nebeská. Zahrála si také v Harrym Potterovi, což bylo na přání její dcery.